– Krekars finske terrorleder ble IS-kriger

Mulla Krekar føres inn i Oslo Tingrett fredag. Mulla Krekar ble pågrepet i Kongsvinger fengsel torsdag morgen, etter begjæring om utlevering til Italia. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)
Mulla Krekar føres inn i Oslo Tingrett fredag. Mulla Krekar ble pågrepet i Kongsvinger fengsel torsdag morgen, etter begjæring om utlevering til Italia. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Lederen for mulla Krekars angivelige terrornettverk i Finland sluttet seg til Den islamske staten (IS), ifølge italienske etterforskningsdokumenter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et lydopptak med mulla Krekar antatte hovedmann i Finland knytter ham til IS' krigføring i Syria og Irak, ifølge TV 2.

Les også: To Krekar-siktede sluppet fri i Italia

Krekars 32 år gamle svigersønn, som tirsdag ble pågrepet av britisk politi, fortalte i en av samtale at lederen for den finske delen av terrorgruppen Rawti Shax, Karim Seddek, ville slutte seg til IS og at det derfor trengtes en ny leder i Finland. Seddek dro i mars 2014 til Irak for å slutte seg til IS.

I lydopptaket, som skal ha blitt tatt opp i Kongsvinger fengsel, advarer Krekar om at vestlig etterretning kunne følge med på samtalene. Mye tyder på at PST på anmodning fra italiensk politi avlyttet alle besøkene Krekar fikk i Kongsvinger fengsel, ifølge TV 2.

Les også: Krekars påståtte terrornettverk nekter skyld

– Familiene til våre elskede jihadister i Aleppo og Deir Azzor trenger hjelp, skal Krekar blant annet ha sagt.

På det tidspunktet kontrollerte IS området fra øst i Aleppo og til Deir Azzor, ifølge en ugradert analyse fra Etterretningstjenesten.

59 år gamle mulla Krekar, også kjent som Najmuddin Faraj Ahmad, ble sist fredag varetektsfengslet i tre uker med brev- og besøksforbud.

Les også: Italiensk politi: – PST kan ha latt Krekar kommunisere fra cella

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus