Sier ja til to skip med asylsøkere i Tromsø havn

Havnesjefen i Tromsø sier ja til to asylsøkerskip i byen. Foto: Rune S. Bertinussen (NTB scanpix)
Havnesjefen i Tromsø sier ja til to asylsøkerskip i byen. Foto: Rune S. Bertinussen (NTB scanpix)

Havnesjefen i Tromsø har sagt ja til at byen kan ta imot to skip for å huse asylsøkere. Utlendingsdirektoratet (UDI) ser for seg at hvert av disse skipene skal huse opp til 600 personer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utlendingsdirektoratet ønsker seg asylskip i enkelte havner i byer i Nord-Norge. Tanken er at disse skipene skal fungere som midlertidige mottak.

Havnesjef Halvard Pettersen sier til NRK at det er aktuelt å bruke kaiområdet ved Sørjeeten i Tromsø til de to fartøyene med asylsøkere, siden det er strøm- og vanntilgang der.

Les også: PST får bekymringsmeldinger om asylsøkere hver eneste uke

UDI opplyser til NRK at de ennå ikke har avgjort hvilke havner i Nord-Norge som kan bli brukt til å huse asylsøkere. Tirsdag ble det klart at Harstad havn ikke har plass til noen slike skip.

John Olav Kroken, presserådgiver i UDI, sier at de for seg passasjerskip eller lektere med plass til flere hundre mennesker. Men hvor disse skal plasseres er ikke klart.

– Vi må velge byer og havner i Nord-Norge som har gode nok vann- og avløpsordninger og relevante kommunale tjenester. I tillegg må driftsoperatøren av en slik ordning ha tilgang på arbeidskraft i området, sier han.

Les også: Ny rekord for antall asylsøkere til Norge

Pettersen sier at han har fått opplyst at det er aktuelt å huse asylsøkere i Tromsø havn i inntil ett år.

Til nå i år er det kommet nesten 28.000 asylsøkere til Norge. Nesten to tredeler av disse har kommet i høst. 70-80 prosent er menn. Den største gruppen er i 20- og 30-årene.

Les også: Asylsøkere skal siles på Storskog

Personvernpolicy