Salgssjef i Forsvaret gransket egne salg

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) beordret full opprydding i Forsvarets salg. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)
Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) beordret full opprydding i Forsvarets salg. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter avsløringer om at Forsvarets overskuddsmateriell endte opp hos afrikanske paramilitære, ba forsvarsministeren om full gransking. Sjefen for salg- og avhendingsseksjonen ble satt på saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommandørkaptein Odd-Stein Sundling Melsæter var direkte overordnet orlogskapteinen som nå er siktet for grov korrupsjon, men skal ha vært del av granskningen som ledes av en annen jurist. Melsæter skrev under eller ga fullmakt til å selge ti av de elleve marinefartøyene som har endt opp hos paramilitære grupper i Vest-Afrika, skriver Dagbladet.

Etter at Økokrim i januar slo til mot salgsavdelingen, bestilte både UD, Forsvarsdepartementet og Tollvesenet politietterforskning av salgene. Da departementets revisorer ville intervjue Melsæter, de avvist.

– Det er to grunner til at jeg avviste intervjuet om salg av F-5 jagerfly. For det første kom henvendelsen direkte fra Forsvarsdepartementet og ikke linjevei slik kommunikasjon mellom departementet og Forsvaret skal foregå. For det andre jobbet jeg ikke lenger i salg- og avhendingsseksjonen, skrev Melsæter i en epost til avisen.

Eposter viser at han holdt tett dialog med Utenriksdepartementet for å sikre at salgene ikke var i konflikt med eksportregelverket. Melsæter jobbet med granskningen av egne salg frem til september.