Politiet skal likevel være bevæpnet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den midlertidige bevæpningen av politiet blir forlenget til 1. desember i kjølvannet av terrorangrepene i Paris. Trusselbildet er uendret, men situasjonen er uoversiktlig, mener Politidirektoratet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ledelsen i Politidirektoratet (POD) møtte mandag Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Kripos og Oslo politidistrikt i etterkant av massakren i den franske hovedstaden.

Politidirektør Odd Reidar Humlegård besluttet at overgangen til fremskutt lagring av politiets skytevåpen utsettes til 1. desember, opplyser POD.

Fram til da opprettholdes bevæpningen slik den har vært. Det betyr at politifolk vil fortsette å spenne en pistol til låret når de går ut.

Politidistrikt som allerede hadde rukket å gå tilbake til fremskutt lagring, gjeninnfører den midlertidige bevæpningen umiddelbart.

– Det viktigste vi nå kan gjøre, er å skaffe oss best mulig oversikt over situasjonen internasjonalt og nasjonalt. Vi har derfor intensivert etterretningssamarbeidet mellom politiet og PST, sier beredskapsdirektør Kaare Songstad i POD.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frp-politiker: – Blir feil å avvæpne politiet etter Paris-terroren

Ba ikke om forlengelse

Det var sist uke at Politidirektoratet besluttet at de ikke ville be om forlengelse av den midlertidige bevæpningen av politiet. Bakgrunnen for beslutningen var at PST i slutten av oktober nedgraderte trusselnivået.

– Politidirektoratets samlede faglige vurdering er at det ikke er grunnlag for å fortsette den midlertidige bevæpningen. Vi har en ny normalsituasjon, og dagens våpeninstruks hjemler ikke for dette, sa Humlegård til NTB fredag.

Planen var da at den midlertidige bevæpningen skulle opphøre 17. november, og at nær 6.000 politifolk skulle gå tilbake til ordningen med framskutt lagring av våpen i bil. Samme kveld startet de dødelige angrepene i Paris.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Allerede dagen etter terrorangrepene fastslo PST at de ikke endrer trusselvurderingen. Sikkerhetstjenesten har imidlertid styrket bemanningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er fortsatt slik at trusselbildet er uendret, men situasjonen er uoversiktlig, heter det i uttalelsen fra POD.

Les også: Anundsen har bedt om ny trusselvurdering fra PST

Permanent

Justisminister Anders Anundsen (Frp) mener terrorangrepene gjør at permanent bevæpning av politiet må vurderes her hjemme.

– Spørsmålet er om vi har kommet over i en fase hvor vi må frasi oss den luksusen det er å ha et ubevæpnet politi, sier Anundsen til NRK.

Justispolitiske talsperson i Arbeiderpartiet Hadia Tajik sier at hun tar PODs beslutning om fortsatt midlertidig bevæpning til etterretning.

– Det er noe helt annet enn justisministerens ønske om å starte en debatt om generell bevæpning i lys av Paris-terroren, sier Tajik til NTB.

– Arbeiderpartiet er ikke redd for å diskutere generell bevæpning på nytt, men en så viktig, prinsipiell debatt må baseres på fag og fakta, ikke frykt og populisme. Sist gang Stortinget behandlet dette spørsmålet gikk samtlige partier imot, sier Tajik.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Anundsen har bedt om ny trusselvurdering fra PST

Begrunnelse

Også SV-nestleder Bård Vegar Solhjell sier partiet tar til etterretning beslutningen fra POD, men vil be Anundsen komme til Stortinget med en begrunnelse dersom bevæpningen skal fortsette utover 1. desember.

Justispolitisk talsperson Anders B. Werp i Høyre opplyser at partiet støtter PODs beslutning.


Den midlertidige bevæpningen av politiet:

* 25. november 2014 fikk politiet tillatelse til å bære våpen i fire uker. Tillatelsen var knyttet til PSTs skjerpede trusselvurdering. Den trakk fram politifolk og militært personell som spesielt utsatt og mulige terrormål.

* Justisdepartementet forlenget tillatelsen flere ganger.

* 14. oktober ble det bestemt at politifolkene ikke lenger skal ha ladde våpen, men ha pistol og ammunisjon atskilt.

* PST nedjusterte trusselbildet mot Norge i sin vurdering 29. oktober.

* Politidirektoratet kunngjorde 13. november at den midlertidige bevæpningen av politiet skulle opphøre fra og med tirsdag 17. november. Beslutningen er tatt på bakgrunn av PSTs siste vurdering av trusselbildet

* Mandag 16. november bestemte Politidirektoratet at den midlertidige bevæpningen likevel skal fortsette til 1. desember. Beslutningen kom etter terrorangrepene i Paris 13. november.