Birgitte Tengs' fetter krever ny erstatning

Fetteren til Birgitte Tengs har gått til sak mot Justisdepartementet. Hans advokat Arvid Sjødin er her fotografert sammen med advokat Ingrid Skog Hauge som representerer Justisdepartementet.
Fetteren til Birgitte Tengs har gått til sak mot Justisdepartementet. Hans advokat Arvid Sjødin er her fotografert sammen med advokat Ingrid Skog Hauge som representerer Justisdepartementet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Birgitte Tengs' fetter krever at staten betaler for at han fortsatt føler seg dømt som kusinens drapsmann, 18 år etter hennes død. Justisdepartementet mener staten har gjort opp for seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

38-åringen satt mandag i Oslo tingrett med faren ved sin side. Begge krever økonomisk kompensasjon fra staten for byrdene de føler de er påført som følge av at han ble dømt til å betale erstatning til Birgitte Tengs' foreldre.

– Så lenge staten føler seg bekvem med å fremsette uriktige anklager om drap og voldtekt, så bør den i hvert fall gi en kompensasjon for en dom som blir stående i all framtid, sa fetterens advokat Arvid Sjødin i retten.

I 1997 ble fetteren i tingretten dømt for drap på sin 17 år gamle kusine, som ble funnet drept i nærheten av sitt hjem på Karmøy nesten to år tidligere.

Han ble senere frifunnet i lagmannsretten. Likevel ble han dømt til å betale erstatning til Tengs' foreldre fordi retten kom til at det var sannsynlighetsovervekt for at han hadde begått drapet.

Strasbourg igjen?

Verken fetteren eller hans far ønsket å snakke med pressen i forbindelse med saken. Sjødin varsler imidlertid at saken vil bli tatt til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) i Strasbourg igjen dersom de ikke får medhold.

– Staten har rotet til livet hans. Da er det riktig at ansvaret plasseres der det hører hjemme. I tillegg til min klient, var det faren som var den som var hjemme og den som sto fremst på slagmarken da sønnen flyttet utenlands, sier Sjødin til NTB.

Fetteren kommer aldri til å bli kvitt mistanker om at han sto bak drapet ettersom foreldelsesfristen for sivilsaker gjør at det ikke er mulig å gjenåpne saken, mener Sjødin.

Fetteren klaget også i 2000 saken inn til EMD – og tre år senere ble staten dømt til å betale 25.000 euro i erstatning til ham.

Sjødin sier de ikke har fastsatt en sum de mener staten nå må betale i kompensasjon.

Bakgrunn: Birgitte Tengs' fetter i retten mot staten

– Gjort opp

Staten mener det ikke er noe grunnlag for erstatning i saken. Advokat Ingrid Skog Hauge, som fører saken for Justisdepartementet, peker på at fetteren allerede har fått 1,2 millioner kroner i erstatning og oppreisning etter straffesaken mot ham.

– Det er på en måte gjort opp, sier hun til NTB.

Det er ingen tvil om at saken har vært en belastning for fetteren og faren hans, sa Hauge i retten.

– Men det er en annen sak om det er grunnlag for erstatning. Det har vært utbetalt en betydelig erstatning og oppreisning for straffeforfølgning, sa hun.

Les også: Flere nye tips etter bok om Birgitte Tengs-drapet

Forfatter på vitnelista

Fetteren håper fortsatt at etterforskningen av drapssaken skal gjenopptas. Advokat Arvid Sjødin langet i retten ut mot det han kalte systemsvikt hos både politi og domstoler i behandlingen av drapssaken.

Etter at boken «Hvem drepte Birgitte Tengs?» av Bjørn Olav Jahr kom ut i høst, har det kommet inn flere tips i saken, ifølge Sjødin, som ønsker at politiets såkalte cold case-enhet skal ta saken.

Jahr avgir sitt vitnemål i retten tirsdag. Også avhørsekspert Asbjørn Rachlew skal etter planen stille i løpet av saken som varer fram til fredag.

Les også: Undersøker om Birgitte Tengs kan ha blitt drept med bilhåndtak

Birgittes foreldre

Birgitte Tengs' foreldre sier de ikke forstår at fetteren nå saksøker staten, sier deres advokat John Christian Elden.

– Foreldrene skjønner at han synes det er en belastning at domstolene har funnet bevist at det er klart sannsynlig at han er ansvarlig for sin kusines død. Men det er nok en større belastning for hennes foreldre som må lide for hans handling, sier han til NTB.

Les også:

Birgitte Tengs-bok slakter politiets arbeid med drapssaken

Birgitte Tengs-saken skal vurderes på nytt

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus