Italiensk politi: – PST kan ha latt Krekar kommunisere fra cella

Mulla Krekar ble varetektsfengslet i tre uker fredag etter at italiensk politi anklaget han for å lede et internasjonalt terrornettverk.
Mulla Krekar ble varetektsfengslet i tre uker fredag etter at italiensk politi anklaget han for å lede et internasjonalt terrornettverk. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Italiensk politi antyder at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har latt mulla Krekar kommunisere med sitt nettverk fra fengselet for å kunne samle bevis i terroretterforskningen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier lederen for det italienske terrorpolitiet, Franco Roberti, i et intervju med VG.

På spørsmål om hvordan Krekar har kunnet drive kommunikasjonen med et angivelig terrornettverk mens han har sittet i fengsel, svarer Roberti slik:

– Det må du nesten spørre norsk politi om, men det er vel nærliggende å tro at de har latt han drive denne kommunikasjonen for å kunne samle bevis i saken, sier han.

PST bekrefter over avisen at Krekar har kunnet ha en viss kontakt med personer utenfor fengselet.

– Han har ikke hatt tilgang til internett eller telefon på cella. Men han har jo kunnet kommunisere i fengselet, sier PSTs seniorrådgiver Siv Alsén.

Hun vil ikke utdype ytterligere hva slags kommunikasjon det er snakk om.

Les også: Anundsen: – Vi kjenner ikke hele bildet om Krekar

Meling avventer

Krekars advokat Brynjar Meling svarer dette på påstandene fra italiensk politi:

– Vi får avvente og se. Dette blir mer og mer interessant å høre på.

Meling har tidligere avvist at Krekar kan ha kunnet kommunisere ut av fengslet, og pekt på at han ikke har hatt tilgang til verken telefon eller internett.

Italiensk etterretning mener Krekar leder den internettbaserte organisasjonen Rawti Shax (Ny Kurs eller Mot Fjellet).

Les også: Mulla Krekar varetektsfengslet i tre uker

Ifølge italiensk politi er dette et internasjonalt terrornettverk tilknyttet ekstremistgruppen IS, som de mener var i ferd med å planlegge terrorangrep i flere land, inkludert Norge.

Anundsen reagerer

59 år gamle Krekar, som egentlig heter Najmuddin Faraj Ahmad, ble fredag varetektsfengslet i tre uker med brev- og besøkskontroll.

Flere norske eksperter uttrykte skepsis da italiensk politi torsdag anklaget Krekar for å lede et IS-tilknyttet terrornettverk.

Det ble pekt på at Krekar tidligere har tatt avstand fra IS, at den angivelige terrororganisasjonen mullaen er anklaget for å lede har vært grundig belyst før, og at Krekar har sittet flere år fengslet uten tilgang på telefon og internett.

– En del såkalte eksperter bør ha et bedre faktagrunnlag enn det sikkerhetsmyndighetene kan fortelle i åpent lende før de konkludere, sa justisminister Anders Anundsen (Frp) til NTB fredag.

– Jeg tror ikke man basert på medieomtalen av saken har fått et fullstendig bilde over bevisene italienerne sitter på, sa han.

Hyppig møtevirksomhet

Lederen for det italienske terrorpolitiet sier at det har vært jevnlige møter mellom politiet i de ulike landene som har vært involvert for å utveksle informasjon. Særlig den siste måneden har det vært hyppig møtevirksomhet.

– I begynnelsen trodde vi dette var en veldig løs gruppe, men vi forsto ganske raskt at dette var et meget velorganisert nettverk med forgreninger til en rekke europeiske land. Da vi forsto at gruppen kunne kobles til mulla Krekar, tok vi kontakt med norsk politi for å innlede et samarbeid, sier Roberti. (©NTB)

Personvernpolicy