Mulla Krekar varetektsfengslet i tre uker

Mulla Krekar er varetektsfengslet i tre uker med brev- og besøkskontroll fordi han er mistenkt i Italia for terrorplanlegging, har Oslo tingrett bestemt. De to andre siktede er fengslet i henholdsvis to og tre uker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De tre er alle mistenkt av italiensk politi for å ha planlagt terroraksjon, og for å inngå i et terrornettverk ledet av mulla Krekar. Krekar kan holdes fengslet i tre uker i første omgang, i påvente av at italienske myndigheter sender en formell utleveringsbegjæring.

Krekar avviser kategorisk de nye anklagene. Hans forsvarer, advokat Brynjar Meling, slet med å sette ord på hvor håpløs han syntes påstanden om at mulla Krekar skal ha styrt et internasjonalt terrorverk fra cella var.

– Tull, vås og latterlig

Forsvareren brukte sterke ord om dette som skal være et svært sentralt bevis i den italienske etterforskningen da han møtte pressen utenfor høysikkerhetssalen i Oslo tinghus fredag ettermiddag.

– Jeg pleier ikke bruke karakteristikker, men det som framgikk i en rekke medier om at Krekar skal ha ledet dette via Skype fra fengselet, er tull. Det er vås, og det er latterlig, sa Meling.

Han poengterte at den eneste muligheten Krekar har hatt til å kommunisere ut fra fengselet, er enten via sin familie eller til Meling. Påstanden fra italiensk politi er ifølge Meling så håpløs at han brukte den som argument for å avvise fengslingsbegjæringen til Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

PST: Har kommunisert

– Han har mulighet til å kommunisere med omverdenen også fra fengselet. Ut over det vil jeg ikke kommentere denne påstanden eller andre bevis i saken, sier politiadvokat Signe Aalling i PST til NTB.

Men Meling og Krekar mener også at de bevisene som er framlagt så langt, er prøvd flere ganger tidligere, og blitt avvist av norske domstoler. Det er derfor intet hold i de nye anklagene som rettes mot Krekar, mener Meling.

– Det er ikke noe forskjell på Egypt og PST her. Samme situasjon her og i Egypt, det er bare falske anklager. Vær så snill, stopp dette, sa mulla Krekar da han ankom sal 250 i Oslo tingrett fredag.

Også de to andre mistenkte benekter befatning med terror og planlegging av terrorvirksomhet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus