Foreløpig taust fra Stortinget om regjeringens asylforslag

Finansminister Siv Jensen (Frp) og statsminister Erna Solberg (H) på vei til fredagens pressekonferanse der de presenterte Regjeringens forslag til endringer i statsbudsjettet 2016, det såkalte asylbudsjettet.
Finansminister Siv Jensen (Frp) og statsminister Erna Solberg (H) på vei til fredagens pressekonferanse der de presenterte Regjeringens forslag til endringer i statsbudsjettet 2016, det såkalte asylbudsjettet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

De fleste partiene på Stortinget holder foreløpig kortene tett til brystet når det gjelder synspunkter på regjeringens asylforslag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var usedvanlig taust fra opposisjonen fredag, etter at regjeringen presenterte omfattende lovendringer i asylpolitikken.

Regjeringen har bedt Stortinget bidra til å få gjennomført lovbehandlingen i all hast neste uke, slik at tiltakene kan tre i kraft allerede neste fredag.

Alle partiene har sagt ja til å tilrettelegge for en rask prosess og vil jobbe gjennom helgen for å være klar til å stemme over lovforslagene allerede mandag.

Les også: Stortinget skal tygge på 100 asylforslag

– Uforsvarlig

«Vi har foreløpig ikke behov for å komme med noen reaksjon» og «vi vil bruke helgen til å vurdere forslagene», er tilbakemeldingen NTB får fra de flere av opposisjonspartiene fredag ettermiddag.

SV og MDG var derimot raskt ute med å advare mot flere av forslagene, og også den historisk raske behandlingsprosessen i Stortinget.

SVs Karin Andersen sier til NTB at hun frykter hastebehandling av forslagene kan bli uforsvarlig.

– Alle deler intensjonen om å hindre at de som ikke har beskyttelsesbehov, skal komme, men en kan ikke bruke harelabb i behandling av lover som kan få alvorlige konsekvenser for enkeltmennesker, sier hun til NTB.

Også MDGs stortingsrepresentant Rasmus Hansson advarer mot prosessen.

– Vi kan få store endringer i norsk asylpolitikk uten noen reell demokratisk prosess, verken i Stortinget eller i offentligheten. Det er svært problematisk, sier han til NTB.

Internering

Begge partiene er særlig skeptiske til forslaget om at regjeringen skal kunne instruere Utlendingsnemnda (UNE), og mener det kan undergrave rettssikkerheten til asylsøkerne.

Dette forslaget skal være det mest kontroversielle også hos regjeringens støttepartier KrF og Venstre, etter det NTB erfarer.

MDG advarer også mot forslaget om å åpne opp for å pågripe og internere asylsøkere som sannsynligvis ikke vil få opphold, for å hindre at de forsvinner før vedtaket er fattet.

– Det er et svært problematisk forslag. Det er ikke ulovlig å søke asyl, sier Rasmus Hansson.

Sp positiv

Senterpartiets uttrykker derimot støtte til regjeringens forslag.

– Vi støtter i all hovedsak formålet, som er å få til rask retur. Det regjeringen gjør nå, er å forsøke å hindre at noen propper i lovgiving skal gjøre det vanskelig å få returnert den store gruppen med asylsøkere som nå kommer uten et reelt beskyttelsesbehov, sier Arnstad til NTB.

Arnstad sier hun mener det er riktig å få instruksjonsrett over UNE.

– I den situasjonen vi står i nå, så tror jeg det er en nødvendig endring, sier hun.

Arnstad sier Sp imidlertid vil stille spørsmål om forslaget om pågripelser og internering under debatten i Stortinget på mandag.

– Vi må forsikre oss om at det går til på en skikkelig måte, og at man ikke tar noen snarveier, sier hun.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus