Meny

Meling: Vi må se hva som ligger i bevisene

Se Brynjar Meling kommentere pågripelsen av mulla Krekar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mulla Krekars advokat Brynjar Meling mener dette er en sorgens dag for PST hvis anklagene mot mulla Krekar er sanne.

Advokaten møtte pressen utenfor Oslo fengsel i det han var på vei til å møte sin klient, mulla Krekar, som natt til torsdag ble pågrepet av italiensk politi og siktet for terrorplanlegging. Ifølge italiensk terrorpoliti skal Krekar være leder for 16 andre kurdiske irakere og kosovoalbanere i terrorgruppen Rawti Shax.

– Hvis vi har et så dårlig PST at de ikke har klart å finne ut av dette før, er ikke dette en gledens dag, men en sorgens dag, uttaler Meling.

Han understreker at Krekar aldri har hatt norsk, europeisk eller internasjonal agenda, men at mullaen ønsker å drive politikk i Kurdistan.

– Jeg registrerer disse anklagene med en sunn skepsis, jeg må forholde meg til de bevisene vi har. Krekar har rettigheter til å prøvet dette i norsk rett, sier Meling.

Rawti Shax skal ifølge det italienske terrorpolitiet ha som mål å styrte den nåværende regjeringen i Irak og erstatte den med et kalifat som skal styres under sharialov. Organisasjonen skal også ha tilknytning til den Islamske stat (IS).

Reaksjon: Eksperter: – Dette virker underlig, det rimer ikke

Reagerer på Solberg-utspill

Før Meling møtte pressen torsdag uttalte forsvareren  at alle mistanker mot Krekar stort sett har vært basert på falske anklager, og ikke ledet til noe som helst.

– Jeg registrerer at statsministeren allerede er ute og sier dette er en god måte å bli kvitt Krekar på. Jeg får håpe domstolene møter de siste anklagene mot Krekar med skepsis slik de gjorde i Kyrksæterøra-saken i februar i år, sa Meling til TV 2.

Han var da på vei til sentralarresten i Oslo for å ha et møte med mannen italiensk politi mener leder en internettbasert terrororganisasjon som blant annet hadde planer om å slå til mot norske politikere, og som har sterke bånd til Den islamske staten (IS).

Les også: Tajik: – Godt nytt hvis Krekar utleveres

Menneskerettighetene

Meling fortalte videre at hans kritiske sanser skjerpes når han får høre at det skal foreligge en avtale om utlevering til Italia, og at den kan gjennomføres allerede fredag. Han sier den sittende regjeringen har vært proaktiv med å bli kvitt Krekar, og at det ikke er overraskende at de ser seg om etter løsninger.

– Loven setter klare rammer og betingelser, så får vi se hvor langt vi er kommet med utleveringsbegjæringen, sier Meling og legger til at å behandle en begjæring om utlevering på bare ett døgn vil klart være i strid med både menneskerettighetene og norsk rett.

– Jeg har registrert at justisministeren også tidligere ikke har vært så opptatt av menneskerettighetene, var beskjeden fra Meling.

Bakgrunn: Politiet: – Krekar planla terroraksjoner i Norge

Ikke internettilgang

Når det gjelder påstanden om at Krekar leder en internettbasert terrororganisasjon med irakiske kurdere, påpeker Meling hvilken tilgang til internett Krekar faktisk har hatt de siste årene.

– De fleste vet vel hvilken internettilgang man har i fengslene, og med unntak av en måned i vinter har Krekar sittet i fengsel i så å si fire år, sier Meling og understreker at Krekar ikke har eller har hatt tilgang til internett bak murene.

– Den hektiske måneden han hadde i vinter, tror jeg PST har kontroll på, la han til.

At Krekar ifølge italiensk politi har planlagt attentater også mot norske politikere, er han skeptisk til:

– Jeg registrerer at det hevdes, så får vi se hva dokumentene sier og hva Krekar sier.

Les også: – Krekar-støttespiller fra Fredrikstad også pågrepet i aksjonen

Krekar og den italienske etterforskningen:

*Mulla Krekar skal være leder for en ny terrororganisasjon med tilknytninger til Den islamske staten (IS), opplyser italiensk terrorpoliti.

* Den 11. november avsluttet italiensk terrorpoliti aksjonen som de kaller Jihad on web mot terrorgruppen Rawti Shax. Organisasjon skal ha kurdisk og sunnimuslimsk tilknytning.

* mulla Krekar ble natt til torsdag pågrepet etter at italiensk politi siktet ham for terrorplanlegging. Han skal være leder for 16 andre kurdiske irakere og kosovoalbanere som alle ble arrestert i Europa.

* 13 personer er pågrepet i Nord-Italia, Norge og Storbritannia, mens 4 er pågrepet i Finland og Sveits.

* Alle er siktet for internasjonal terrorisme. Politiets forberedelsene har pågått i flere år.

* Rawti Shax skal ha som mål å styrte den nåværende regjeringen i Irak og erstatte den med et kalifat som skal styres under sharialov.

* Antiterrorpolitiet i Italia mener de vet om 15 tilfeller der irakiske kurdere er sendt i kamp i Syria og Irak gjennom Krekars nettverk.

* Rawti Shax har kommunisert vie internett og også bistått med logistikk og økonomisk støtte for å rekruttere fremmedkrigere.

* Rawti Shax skal også ha planlagt et angrep mot norske parlamentarikere.

* Krekar er født 7. juli 1956 og kom til Norge som kvoteflyktning i 1991. Fram til 2002 ledet han opprørsgruppen Ansar al-Islam i Nord-Irak.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus