Flere og flere tog i rute etter nettfeil

Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Feil på kommunikasjonsnettet mellom toglederne og lokførerne førte til flere innstillinger og store forsinkelser på alle togstrekninger i hele landet torsdag morgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle tog sto i en periode etter klokka 4 på grunn av ustabilitet mellom togene og togleder, det såkalte GSM-R-nettet. Systemet ble ustabilt klokka 3.50, men var stabilt igjen halvannen time senere, opplyser Jernbaneverket.

NSB oppfordret kundene til å vurdere andre måter å komme seg på jobb på. Selv om alle togene kjørte i 6-tiden, var det klart at det ville bli både forsinkelser og innstillinger.

– Noen steder er det snakk om veldig store forsinkelser, mens det er mindre forsinkelser andre steder. Spesielt inn mot Oslo vil folk merke det, sa Gina Scholz, pressetalsperson for persontog i NSB, til NTB.

Men tingenes tilstand bedret seg utover morgenen, og like etter klokka 9 framgikk det av NSBs nettsider at 70 av 83 tog var i rute – en punktlighet på 84 prosent.

GSM-R er en internasjonal standard for samband mellom tog og trafikkledelse. Dersom systemet ikke fungerer, tillates ikke togtrafikk.

– Vi har en backup-løsning i nødstilfelle, men i dag fungerte ikke denne. Vi er ganske sikre på at dette ikke skyldes menneskelige feil, sier pressevakt Randi Folke-Olsen i Jernbaneverket til NRK.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus