Flere og flere tog i rute etter nettfeil

Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Feil på kommunikasjonsnettet mellom toglederne og lokførerne førte til flere innstillinger og store forsinkelser på alle togstrekninger i hele landet torsdag morgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle tog sto i en periode etter klokka 4 på grunn av ustabilitet mellom togene og togleder, det såkalte GSM-R-nettet. Systemet ble ustabilt klokka 3.50, men var stabilt igjen halvannen time senere, opplyser Jernbaneverket.

NSB oppfordret kundene til å vurdere andre måter å komme seg på jobb på. Selv om alle togene kjørte i 6-tiden, var det klart at det ville bli både forsinkelser og innstillinger.

– Noen steder er det snakk om veldig store forsinkelser, mens det er mindre forsinkelser andre steder. Spesielt inn mot Oslo vil folk merke det, sa Gina Scholz, pressetalsperson for persontog i NSB, til NTB.

Men tingenes tilstand bedret seg utover morgenen, og like etter klokka 9 framgikk det av NSBs nettsider at 70 av 83 tog var i rute – en punktlighet på 84 prosent.

GSM-R er en internasjonal standard for samband mellom tog og trafikkledelse. Dersom systemet ikke fungerer, tillates ikke togtrafikk.

– Vi har en backup-løsning i nødstilfelle, men i dag fungerte ikke denne. Vi er ganske sikre på at dette ikke skyldes menneskelige feil, sier pressevakt Randi Folke-Olsen i Jernbaneverket til NRK.