Jøran Kallmyr: – Mange asylsøkere vil bli returnert

<p>– Nå er vi kommet opp på et nivå der vi kan prioritere rask saksbehandling og rask retur. Det er ingen tvil om at mange av dem som kommer nå, ikke blir værende i Norge, sier statssekretær Jøran Kallmyr.</p>
– Nå er vi kommet opp på et nivå der vi kan prioritere rask saksbehandling og rask retur. Det er ingen tvil om at mange av dem som kommer nå, ikke blir værende i Norge, sier statssekretær Jøran Kallmyr. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) understreket at mange asylsøkere ikke har noen fremtid i Norge, da han onsdag åpnet det nye Ankomstsenter Finnmark i Kirkenes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På under fire uker er den tidligere HV-leiren Vestleiren omgjort til et ankomstsenter som kan håndtere en tilstrømming på opptil 300 asylsøkere i døgnet over Storskog, godt over den foreløpige toppen på nesten 200 i døgnet.

– Nå er vi kommet opp på et nivå der vi kan prioritere rask saksbehandling og rask retur. Det er ingen tvil om at mange av dem som kommer nå, ikke blir værende i Norge, sa Kallmyr.

Les også: Solberg: Ny lov om asylsøkere er et hastetiltak

Må sendes ut av Finnmark

Han tok også tak i at mange har kritisert regjeringen for at asylsøkerne blir sendt ut av Finnmark og til andre deler av landet.

– Hvis vi hadde latt alle som kommer til Kirkenes nå bli værende i området, ville det vært som om Oslo skulle tatt imot 40.000 til 50.000 asylsøkere. Det går ikke, sier Kallmyr.

– Men det at vi flytter dem til andre steder av landet, betyr ikke at vi ikke gjennomføre hurtigsporet i asylprosessen for disse, understreket statssekretæren.

Les også: UDI vil prioritere utsendelse av grunnløse asylsøkere

120 saksbehandlere

Kallmyr avviste opplysningene i pressen om at det bare er to saksbehandlere fra Utlendingsdirektoratet i Kirkenes.

– Det jobber 120 saksbehandlere med asylspørsmål i UDI, og sakene til asylsøkerne som kommer over Storskog er prioritert, sa han.

I en rød brakkerigg er arbeidsplasser for ti saksbehandlere fra UDI gjort klare. Her kan de starte den første utsilingen av åpenbart grunnløse asylsøkere.

Det er asylsøkergiganten Hero som skal ha ansvaret for den daglige driften av mottakssenteret. De har fått en treårskontrakt med UDI om å drifte Ankomstsenter Finnmark.

Les også: Asylsøkere vil tilbake til Russland

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus