Harde anklager om det norske F5-salget:«Korrupsjon er viktigste drivkraft»

Fire F-5 over Norge. Nå hevdes det at to slike skal være solgt på billigsalg privat til Ross Perot.
Fire F-5 over Norge. Nå hevdes det at to slike skal være solgt på billigsalg privat til Ross Perot. Foto: Gustav P. Jensen / Forsvarets mediesenter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et norsk firma tilbød femten ganger mer for de to norske F-5-jagerflyene som amerikaneren Ross Perot jr. fikk for cirka 200.000 kroner. De beskriver prosessen som korrupt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Salg til bekjente og tidligere kollegaer samt korrupsjon er viktigste drivkraft», heter det i en epost fra et norsk selskap som raser mot salget av to norske jagerfly til den pengesterke Ross Perot jr.

Eposten er sendt til Forsvarsdepartementet (FD) og datert 21. mai 2015.

ABC Nyheter fikk onsdag innsyn i en sladdet versjon av dette og andre dokumenter. Mannen som skrev e-posten vil ikke stå frem med navn i redsel for represalier i fremtidige kjøpsprosesser med Forsvaret.

Han reagerte umiddelbart etter å ha lest i bladet «F» (tidligere Forsvarets forum) at det var inngått en salgsavtale med Northern General Leasing LCC (NGL) om kjøp av flyene.

I et internt FD-notat fremkommer det at mannen tok muntlig kontakt med departementet 9. mars 2015. Det var fire dager før flyene formelt ble overlevert NGL.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tilbyr 15 ganger mer

Mannen kontaktet da forsvarsministeren og opplyste i et brev at de forgjeves hadde forsøkt å kjøpe flyene siden 2007-2008.

Her kom det også frem at han hadde en kjøper i USA som var villig til å betale tre millioner kroner for de to F-5-jagerflyene som sto på en flyplass i Texas.

Det er femten ganger mer enn det Forsvaret får fra NGL og Ross Perot jr.

I august 2014 inngikk Forsvaret en avtale med firmaet, og etter å ha fått eksportlisens hos Utenriksdepartementet (UD), ble avtalen endelig signert i mars 2015.

I etterkant av dette brevet ba Forsvarsministeren om at saken ble gransket av Forsvarsstaben (FST).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Regjeringen ber Økokrim etterforske jagerflysalg

4. mai avviste oberst Anders Lundesgaard, sjef Materiellseksjonen, det som varsleren hevdet. Ansvarlig offiser skal ha avvist «noen kontakt» med mannen eller hans firma siden 2007-2008.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samme offiser skal ha blitt forsøkt intervjuet av Forsvarsdepartementets internrevisjon i forbindelse med den rapporten de har oversendt Økokrim (datert 1. oktober 2015).

Men han skal ha nektet å utdype sin rolle overfor Internrevisjonen. Han skal ha fratrådt sin stilling 1. september i år, men fortsatt være tilknyttet Forsvaret på pensjonistvilkår.

Onsdag lykkes det ikke ABC Nyheter å komme i kontakt med ham.

Ord mot ord

Mannen som varslet Forsvarsministeren bekrefter overfor ABC Nyheter at kontakten med ansvarlig offiser bare har vært muntlig og at det ikke finnes andre skriftlige bevis enn hans egne notater etter samtalene.

Slik saken står nå er det ord mot ord.

Men mannen som varslet FD sier at han kontaktet den ansvarlige offiseren i Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) regelmessig og 1-2 ganger i året, og at han hele tiden fikk høre at de var solgt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener derfor at firmaet han representerer har blitt holdt utenfor salgsprosessen.

Oberst Lundesgaard fastslår i sin redegjørelse til Forsvarsministeren at flyene allerede var solgt da de mottok brevet fra mannen med et konkret tilbud om å kjøpe dem for 3 millioner kroner i stedet for de avtalte 200.000 kroner.

Les også: IT-milliardæren som byttet til seg et norsk jagerfly

Like før helga kunne for øvrig ABC Nyheter avdekke at et tredje fly også har funnet veien over Atlanteren. Det ble kjøpt av IT-milliardæren Paul G. Allen på 90-tallet.

Han flyr fortsatt rundt med det.