UDI vil prioritere utsendelse av grunnløse asylsøkere

UDIs beskjed til voksne afghanere: – Vil som hovedregel få avslag. Se video.

UDI setter inn ekstra kapasitet for å sende ut de som kommer til Norge via Storskog uten beskyttelsesbehov.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

UDI-sjef Frode Forfang sa på en pressekonferanse mandag ettermiddag at de vil bruke ekstra kapasitet på å behandle saker som vil ende med avslag på asylsøknadene.

– Hvis du er voksen, enslig mann fra Afghanistan, kan du som hovedregel regne med avslag på asylsøknaden til Norge. Disse kan regne med at deres fremtid ikke er i Norge. Det er den viktigste beskjeden å gi til den gruppen, sa Forfang.

Se video øverst i artikkelen.

Pakistan og Bangladesh

UDI vil derfor vri kapasiteten slik at de nå prioriterer avslagssakene fremfor saker med personer fra Syria, som det er mer sannsynlig at får opphold i Norge.

Mens syrere for tre uker siden utgjorde tre firedeler av dem som kom over grensen ved Storskog, er dette bildet nå totalt forandret.

– Nå er den største gruppen afghanere. Det er også mange som kommer fra Pakistan og Bangladesh, sier Forfang.

– Vi må derfor tenke nytt og prioritere annerledes, poengterer han.

Å sette inn støtet mot typiske grupper der et avslag synes høyst sannsynlig, er en klar forutsetning for å kunne klare å håndtere tilstrømmingen av personer som har et reelt beskyttelsesbehov i framtiden, mener han.

Les også: Regjeringen vil kutte i trygd og pensjoner til flyktninger

Trygge land

UDI understreker også at det er en rekke land, blant annet land på Balkan, som ses på som trygge. For statsborgere fra disse landene, har UDI mulighet til å fatte avslag på såkalte 48-timersprosedyrer. Her er det også mulig å sende personer ut av landet før klagen på avslag er behandlet.

For folk som kommer fra land som ikke anses som trygge, sier Forfang det er viktig at det blir gjort prioriteringer i alle ledd slik at uttransportering kan skje så raskt som mulig.

Les også: Solberg: – Å stenge grensen til Russland blir for lettvint

Nesten halvparten til Finnmark

Det kom 2.452 asylsøkere til Norge forrige uke. Det er ny rekord på ei uke. Flest søkere er afghanere, fulgt av syrere.

Den siste uka har det kommet flere asylsøkere enn noen gang til Norge via grensestasjonen Storskog i Finnmark. Bare søndag kom det 126, og uka sett under ett var tallet 1.113.

Ap-leder Jonas Gahr Støre besøker mandag Storskog.

«Formålet med besøket er å få informasjon fra lokale myndigheter, politi og utlendingsmyndigheter om den kraftige økningen i asylsøkere som krysser grensen», skriver Arbeiderpartiet i en pressemelding.

– Dette er en alvorlig og ekstraordinær situasjon, sa Støre fredag.

Les også:

UDI sendte 53 asylsøkere på 30 mil lang drosjetur

Norge har drevet hemmelig diplomati for russisk avklaring

Se hele mandagens pressekonferanse her:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus