PST: Vodka og sex brukes til lure informasjon fra nordmenn

PST advarer nordmenn som reiser til Russland mot å opptre naivt, da de merker en økning i press fra russisk etterretning, blant annet bed bruk av såkalte honningfeller.
PST advarer nordmenn som reiser til Russland mot å opptre naivt, da de merker en økning i press fra russisk etterretning, blant annet bed bruk av såkalte honningfeller. Foto: Robert Schlesinger / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiets sikkerhetstjeneste mener russisk etterretning bruker sexfeller for å presse norske politikere og andre nordmenn for sensitiv informasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ser en økning i tilfeller der russisk etterretning forsøker å lure informasjon fra nordmenn. Både forretningsfolk og politikere skal ha blitt presset for informasjon, gjerne med sex som et lokkemiddel, såkalte honningfeller, melder NRK.

PST advarer nå mot å opptre naivt under besøk i Russland.

– Vi har fått en del rapporteringer på norske borgere som har blitt forsøk presset til å levere informasjon til blant annet russiske myndigheter, sier seksjonsleder Arne Christian Haugstøyl ved Forebyggende avdeling i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til NRK.

Les også: PST konfronterte russisk agent på åpen Oslo-gate

Også det å presse folk som har gjort en ulovlig handling, og true med straffeforfølgelse, er en vanlig etterretningsmetode som PST mener har vært på fremmarsj den siste tiden.

Haugstøyl knytter utviklingen til at dørene til Norge ikke er like åpne som før russernes annektering av Krim-halvøya.

Den russiske ambassaden i Oslo avviser alle påstandene fra PST, overfor NRK.

Les også: – Direkte uklokt å ikke følge rådene fra PST