Asylsjef vil tvinge kommuner til bosetting

Fire menn triller syklene sine over grensen fra Russland til Norge.
Fire menn triller syklene sine over grensen fra Russland til Norge. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Sjefen for Norges største asyloperatør vil bruke tvang for å få kommunene til å bosette flyktninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Administrerende direktør Tor Brekke i asylgiganten Hero vil ha slutt på kommunenes vetorett mot å bosette flyktninger, skriver Stavanger Aftenblad.

I september måtte personer i asylmottak i snitt vente 8,7 måneder fra de fikk opphold til de ble bosatt i en kommune. Med den stadig økende tilstrømmingen av asylsøkere, øker presset på mottaksapparatet, inkludert innkvartering fram til bosetting eller utreise fra Norge.

– Vi ser hvor krevende det er bare å skaffe akuttinnkvartering nå, og vi kan ikke fortsette måten vi jobber på nå. Jeg tror tiden er inne for å finne en nøkkel med økonomisk støtte fra staten som sikrer at kommunene kan påta seg bosettingsjobben. Tvang er vel det riktige begrepet, sier Brekke.

– Hvis man ikke tar grep, vil det ha enorme samfunnsmessige og menneskelige omkostninger. Da blir man sittende i årevis i asylmottak i stedet for å bli et bidrag til samfunnet.

Les også: Hareide: KrF er klare for strammere asylpolitikk

Regjeringen står derimot fast på at bosetting skal være frivillig. Innen sommeren skal den ta stilling til hvorvidt det skal opprettes retursentre.

– Det er ikke mulig å endre på strukturen allerede nå. Nå handler det rett og slett om tak over hodet, sier statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justisdepartementet.

Les også: Hemmelig flyktning-diplomati mellom Norge og Russland avslørt

Personvernpolicy