Forskerne frykter den amerikanske hummeren

Havforskningsinstituttet er bekymret over at det i høst er fanget to amerikanske hummere langs kysten. Ekstra bekymringsfullt er det at den ene (bildet) har befruktede egg. Analysene viser at en lokal europeisk hummer er faren. Eggene vil dermed utvikle seg til hybridhummer.
Havforskningsinstituttet er bekymret over at det i høst er fanget to amerikanske hummere langs kysten. Ekstra bekymringsfullt er det at den ene (bildet) har befruktede egg. Analysene viser at en lokal europeisk hummer er faren. Eggene vil dermed utvikle seg til hybridhummer. Foto: Beate Hoddevik Sunnset/havforskningsinstituttet / NTB scanpix

Havforskningsinstituttet er bekymret over at det i høst er fanget to amerikanske hummere langs kysten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne arten er uønsket i Norge. Ekstra bekymringsfullt er det at den ene hummeren har befruktede egg, og analysene viser at en lokal europeisk hummer er faren. Eggene vil dermed utvikle seg til hybridhummer.

I tillegg til genetisk påvirkning, kan amerikansk hummer spre sykdom, opplyser instituttet på sin hjemmeside tirsdag.

Les også: Bakterier fra havet inn i kampen mot kreft og infek­sjo­ner

Hummerne som er undersøkt, er levert inn til Havforskningsinstituttet i Bergen av lokale fiskere som har lagt merke til at utseendet på hummeren de har fanget skiller seg fra det som er vanlig hos europeisk hummer.

De to artene er forholdsvis like. Derfor er det nødvendig å bruke DNA-analyse for å få en sikker identifikasjon. I tillegg til de to som allerede er identifisert, gjøres det analyser som skal avklare om en tredje hummer er av den uønskede arten.

– De to nye er fisket på Stord og utenfor Flesland. Vi er meget bekymret over å ha funnet nok en kryssparring mellom amerikansk og europeisk hummer. Sist gang i Norge var da «Amanda» ble fanget av oppmerksomme fiskere i Larvik i 2009. I 2014 ble det påvist en slik kryssparring i Sverige, sier forsker Ann-Lisbeth Agnalt ved Havforskningsinstituttet.

Europeisk hummer:

* Latinsk navn: Homarus gammarus

* Familie: Nephropidae

* Utbredelses-, gyte- og beiteområde: På stein- og grusbunn, helst hvor de kan lage huler med flere innganger. Vanligst fra 5−40 meters dyp. Langs kysten fra svenskegrensen til Trøndelag, og sporadisk i Nordland, for eksempel Tysfjord.

* Alder ved kjønnsmodning: 5−13 år.

* Størrelse ved kjønnsmodning: 76−85 mm ryggskjold (22 til 25 cm totallengde). Minst ved Hvaler, gradvis større mot vest og nord.

* Maksimal alder: Hanner 40 år, hunner 70 år (Britisk studie).

* Maksimal størrelse: Største eksemplar fanget veide 9,3 kg (1931, Wales). Fanges sjelden over 140 mm ryggskjoldlengde (38 cm totallengde).

Les også: Forskerne jubler over blink­skudd av uhyre sjelden hval

Personvernpolicy