13 tiltalt i Lime-saken

Mandag formiddag ble det kjent at 13 personer står tiltalt i Lime-saken.
Mandag formiddag ble det kjent at 13 personer står tiltalt i Lime-saken. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det legges opp til å inndra mer enn 100 millioner kroner fra de 13 tiltalte i Lime-saken. De ble mandag tiltalt for organisert kriminalitet og menneskehandel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var i fjor høst politiet aksjonerte mot 20 butikker i Rælingen, Oslo, Bærum, Asker, Sandefjord, Larvik og Ski.

I 56 sider lange tiltalen fremkommer det at man ønsker å inndra mer enn 100 millioner kroner fra ti av de tiltalte. Tre av dem står alene for nesten 60 millioner kroner.

Det tas også forbehold om mulig erstatning til NAV. Det skal urettmessig ha blitt utbetalt om lag 6 millioner kroner i ulike trygdeytelser til en lang rekke personer.

Advokat tiltalt

Den oppsiktsvekkende utnyttelsen av 14 navngitte ofre skal ha pågått siden 2010, i følge tiltalen.

En av de tiltalte har eget advokatfirma, og han skal ha bistått den hovedtiltalte i den grove organiserte kriminaliteten.

Advokaten skal ha forberedt svarene som flere ofre for menneskehandel skulle gi på spørsmål fra norske myndigheter.

I tiltalen beskrives blant annet hvordan et pakistansk offer først måtte betale 10.000 pund til den hovedtiltalte for å få ordnet oppholdstillatelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannen jobbet så 14 timer i døgnet syv dager i uken. De første tre månedene måtte han betale den tiltalte hovedmannen 21.000 kroner i måneden for å dekke innbetaling av skatt.

Offeret opparbeidet seg også gjeld til den hovedtiltalte, og han måtte levere fra seg passet og utføre private tjenester for den tiltaltes familie.

I tiltalen listes også opp en rekke andre tilfeller av 12-14 timer lange arbeidsdager hver eneste dag i uka, uten noen form for overtidsbetaling.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I de alvorligste tilfellene er det snakk om 98-timers arbeidsuke.

Advokaten skal ha hatt flere møter med flere navngitte offer og instruert dem til å si at de ikke jobbet mer enn åtte timer om dagen og tjente 500.000 kroner i året.

Etter dette forklarte ofrene seg uriktig i politiavhør høsten 2012.

Advokaten er også tiltalt for å brutt utlendingsloven ved å opplyse til Utlendingsdirektoratet at en mann hadde fått jobb hos ham som markedssjef, selv om det ikke var tilfelle.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også heleri og svindel

De 13 personene er tiltalt for blant annet vold, trusler, misbruk av sårbar situasjon eller annen utilbørlig atferd for å ha utnyttet en person til tvangsarbeid, ifølge NRK.

Elleve av de tiltalte har adresse i Oslo, mens to av dem bor i nabokommuner.

I tiltalen mot hovedmannen nevnes også flere tilfelle av bedrageri ved at han skal ha fått banker til å utbetale seg store pengebeløp fra ulike ofres kontoer. Han skal også ha lurt flere leverandører til å utlevere matvarer til butikker som var i ferd med å avvikles.

I tillegg lister tiltalen opp flere tilfelle av hvitvasking av millionbeløp som var tjent ved ulike straffbare handlinger, samt heleri og svindel.

Andre tiltalte må også svare for brudd på utlendingsloven.

I saken finnes også flere tilfelle av ulovlig salg av alkohol i flere butikker som ikke hadde nødvendig bevilling.

Lime-saken:

* Politiet og flere offentlige etater gikk i fjor høst til aksjon mot 20 butikker i Rælingen, Oslo, Bærum, Asker, Sandefjord, Larvik og Ski.

* Det er mistanke om grov menneskehandel, skatteunndragelse, bedrageri av Nav, lånebedrageri, bruk av andres identitet og skimming.

*13 personer er tiltalt for organisert kriminalitet og menneskehandel. De står blant annet tiltalt for vold, trusler, misbruk av sårbar situasjon eller annen utilbørlig atferd for å ha utnyttet en person til tvangsarbeid.

* Saken er berammet til 19. januar neste år.