Åpen for alle - alltid

Psykolog: Bieberfansen som hetses må skjermes

Fire jenter som sto ved scenekanten blir hengt ut på sosiale medier etter at Justin Bieber forlot konserten etter bare én låt. Se video. 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fire norske jenter utsettes for trakassering og trusler på nett etter at Justin Bieber forlot en Oslo-konsert etter bare én låt. Psykologer kaller hetsen eksempel på hvor ekstrem idolisering kan bli.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jentene sto ved scenekanten på den eksklusive konserten, der Bieber skulle spille seks låter som skulle tas opp og vises på TV. Da Bieber forsøkte å tørke opp litt vann på scenekanten, prøvde fans å ta skjorta han moppet med. Popstjernen forlot konsertinnspillingen i raseri over at fansen ikke ville roe seg. Nå blir jentene hengt ut på sosiale medier, melder TV 2.

– Dette er et eksempel på hvor ekstrem idolisering kan bli. Vi vil gjerne ha en syndebukk når noe går galt. I dette tilfellet er det mer fristende å skylde på jentene enn et idol man ser opp til. Når alle andre gjør det, er det mye lettere å henge seg på hetsen, sier psykologspesialist Ingrid Sønstebø til NTB.

Enda lettere blir det å trakassere noen man ikke står ansikt til ansikt med.

Bakgrunn: TV 2: Bieber har brutt avtalen

Trusler

Etter den første, og eneste, låten torsdag tok popidolet seg en slurk vann og ga vannflaska til en av jentene på scenekanten. Da hun tok imot sølte hun litt på scenekanten. Bieber hentet så en skjorte for å tørke opp, og ble sint da fansen tok i skjorta og ikke slapp, selv om han ba dem om det. Bieber gikk rett av scenen og forlot Norge. Etterpå er jentene identifisert på nett og får hets og trusler på sosiale medier fra hele verden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er mange som har lagt ut bilder av oss og skrevet kjempestygge ting, og det er veldig vondt. Vi trodde ikke at vi gjorde noe galt, og nå mener alle at vi har skylden for at konserten ble avlyst. Alle hater oss, dette er helt forferdelig, sier én av jentene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

TV 2 har forsikret at jentene blir tatt godt vare på, og fredag ettermiddag la Senkveld med Thomas og Harald ut støtte på Facebook:

– Noen ulykkelige fans fikk til og med urettmessig skylden for at artisten gikk av scenen. Vi som var til stede, vet at det ikke er sant og vi oppfordrer alle til å ta avstand fra mobbingen som spres på sosiale medier!

Les også: Justin Bieber: – Jeg tar over showet

Her går en irritert Bieber av scenen i full fart:

Slett profiler

Omfanget av hetsen gjør at jentene blir rådet til å slette profiler på sosiale medier.

Psykologspesialist Sønstebø har svært vondt av jentene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vil tro det går ekstremt inn på dem, at de nærmest burer seg inne og ikke vil gå ut. De er kanskje kjemperedde for at noen skal ta hevn.

– Jeg håper alle foreldre til Justin Bieber-fans tar en prat med barna sine om dette, forklarer at mange fans ville gjort det samme som disse jentene hvis det var de som sto der foran. Når man tenker seg om skjønner nok de fleste at det var Bieber som gjorde noe galt her, ikke fansen.

Bilder av øyeblikket der Bieber ble rasende, er brukt i flere riksdekkende medier, og flere steder er ikke ansiktene til jentene sladdet. Da er det lett å identifisere de fire jentene som nå får gjennomgå.

– Det er vanskelig å si om mediene burde opptrådt annerledes her, det er lett å si i ettertid. Men når han er hyggelig, er det jo et minne for livet å ha bilde av seg selv med Bieber på. Når noe går galt, bør man kanskje være litt forsiktig, sier Sønstebø.