Gikk med skarp ammunisjon på HV-øvelse

Illustrasjonsfoto: Heimevernet (NTB scanpix)
Illustrasjonsfoto: Heimevernet (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da Heimevernet nylig hadde øvelse i Trondheim, var enkelte soldater utstyrt med skarpe skudd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var HV-soldater som holdt vakt over øvelsen som fikk utdelt skarpe skudd, skriver VG. Begrunnelsen er den samme som ligger til grunn for at politiet for tiden er bevæpnet.

– Bakgrunnen er den situasjonen som er i Norge nå, med en uspesifisert trussel mot uniformert personell, sier oberst Ebbe Deraas, som er sjef for HV-12, Trøndelag Heimevernsdistrikt. Han forstår at noen kan reagere på at HV-soldater har skarpladde våpen på øvelse, men sier han ikke opplever det som dramatisk.

Les også: Forsvarsministeren med klare «jentekrav» til Forsvaret

– Det er noen få som har egne vakt- og sikringsoppgaver, utenfor selve øvelsen, som har blitt utrustet med dette. De som trener på selve objektene vi trener på har ikke skarp ammunisjon. Dette er ren egenbeskyttelse og nødverge.

Deraas sier regelverket åpner for denne praksisen, fordi øvelsesområdet blir definert som midlertidig militært område. Generaladvokat Lars Morten Bjørkholt bekrefter at denne definisjonen åpner for skarp bevæpning.

Soldatene som hadde skarp ammunisjon hadde ikke denne satt i våpnene, men den sto klar i magasin de hadde på kroppen, slik politiets praksis skal endres til.

Les også: Forsvarssjefen vil legge ned baser og kraftsamle ressursene