– Økt asylstrøm kan motivere høyreekstreme

Politiet mener mannen som angrep elever og lærere ved en skole i Sverige torsdag var motivert av fremmedhat og rasisme.
Politiet mener mannen som angrep elever og lærere ved en skole i Sverige torsdag var motivert av fremmedhat og rasisme. Foto: Adam Ihse / Tt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hat og rasisme motiverte drapsmannen i Trollhättan, ifølge politiet. Asylstrømmen kan føre til økt oppslutning om høyreekstreme miljøer, frykter PST og eksperter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både trekk ved angrepet og spor 21-åringen som sto bak skoledrapene i Sverige har etterlatt seg, får politiet til å konkludere med at nazisympatier og fremmedhat motiverte aksjonen.

I Norge varsler Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i sine trusselvurderinger at asyltilstrømningen kan få negative følger for trusselbildet knyttet til høyreekstreme miljøer.

Journalist og forfatter Øyvind Strømmen deler vurderingen.

– Økt asyltilstrømning kan lett motivere høyreekstremisme, fordi dette er et sentralt punkt for dem, sier han til NTB.

– Det jeg først og fremst er bekymret for selv, er angrep på asylmottak og moskeer, eller anslag mot enkeltpolitikere og opinionsdannere.

– Ikke trussel

Flyktningkrisen overskygger alt annet i norsk og svensk politikk for tiden. Samme dag som angrepet i Trollhättan anslo svenske utlendingsmyndigheter at inntil 190.000 asylsøkere vil komme til landet i år. I Norge er prognosene 23.000 i år og 33.000 neste år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Erna Solberg (H) understreket i sin redegjørelse om flyktningkrisen nylig PSTs vurderinger av asylstrømmen og høyreekstremisme.

– Motstand mot innvandring er en viktig mobiliseringsfaktor for dette miljøet. Dette er det viktig å ha en beredskap for og holde øye med fremover, sa hun.

Strømmen sier trusselvurderinger langt fra er noen eksakt vitenskap, og at angrep kan være en kombinasjon av ideologi og andre forhold.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den trusselen som er størst, er den som slår til, konstaterer han.

Les også: Frp-politiker støtter den svenske skolemorderen

– Bekrefter fiendebilde

Mens høyreekstrem terror rammet Norge i 2011 og nå muligens Sverige, har ekstreme islamister de siste årene slått til i Paris, København og Brussel.

Strømmen viser til flere eksempler hvor ekstrem islamisme bidrar til å fremme høyreekstremisme og utløser hevnangrep.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ekstrem islamisme bekrefter et fiendebilde og er med på å skape en frykt og uro i forhold til islam og muslimer som høyreekstreme bruker til å rekruttere, sier han.

– Men jeg har ikke sett tendenser til at høyreekstreme anslag utløser svar hos ekstreme islamister.

Les også: Sanner vil opprette nye asylmottak i ekspressfart

Trapper opp retorikk?

Flyktningkrisen har skapt frykt for at opprørsgruppen IS skal utnytte situasjonen til å smugle ekstremister til Europa som asylsøkere. Solberg understreker at dette ifølge PST ikke fremstår som en sentral bekymring på kort sikt.

Strømmen mener det er lite realistisk at IS vil smugle folk til Europa, fordi gruppen allerede har sympatisører i Europa og krigere med europeisk pass i sine rekker.

– Men at ekstrem islamisme generelt utgjør en stor del av trusselbildet, er det ingen tvil om, understreker han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De siste ukene har det også vært en rekke branner ved svenske asylmottak. Strømmen ser tegn til at asyltilstrømningen har skjerpet retorikken fra høyreekstrem side i Norge.

– En del i Norge skriver om borgerkrig, at det er nødvendig å sette fyr på asylmottak, at «nå må vi gjøre noe, nå trengs det handling» og at de ser til Sverige og brannstiftelsene der.

Høyreekstrem voldsretorikk gir grunn til å frykte angrep fra slike miljøer, mener han.

Les også: Politiet bekrefter rasistisk motiv bak skoleangrepet

I Trollhättan ble mange innvandrerbarn holdt hjemme fredag, forteller kommunen. Se video: