Tingretten vil kalle Breivik inn til rettssak

Breivik vil ha menneskelig kontakt: Advokat Øystein Storrvik møtte fredag i tingretten for et planleggingsmøte i forbindelse med Anders Behring Breiviks stevning av Staten for påståtte menneskerettighetsbrudd under straffegjennomføringen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dommeren i Oslo tingrett foreslår at Anders Behring Breivik kalles inn til rettssaken han har anlagt mot staten i mars, og at fengselsvesenet vurderer om han kan delta.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Breiviks sak mot staten for soningsforhold som han mener bryter med menneskerettighetene, er berammet til mars.

– Jeg kan ikke se at retten har noen hjemmel til å nekte ham å møte hvis han vil det, sa dommer Helen Andenæs Sekulic under et forberedende rettsmøte i Oslo tingrett fredag.

Partene vil nå få anledning til å fremme sine synspunkter om de praktiske forholdene rundt rettssaken skriftlig. En kjennelse fra fredagens møte er ventet neste uke.

– Jeg håper det kan bli avklart ganske raskt at han kan møte som andre saksøkere i Oslo tingrett, sier Breiviks prosessfullmektig Øystein Storrvik til NTB.

Ønsket videolink

Statens prosessfullmektig, advokat Marius Kjelstrup Emberland, hadde bedt retten om at massedrapsmannen kunne delta på videolink fra fengselet.

Storrvik mente det ville være en videreføring av det han mener er en særbehandling av Breivik. Det ville dessuten budt på at praktiske problemer, mener han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vil tro det vil være mye han vil ta opp som ikke retten er interessert i, og at dommeren må styre ham. Det kan bli uhåndterlig over videolink, sa Storrvik.

Som et mulig kompromiss, foreslo han at Breivik kan forklare seg i tingretten, men følge resten av rettssaken fra fengselet i Skien.

Bakgrunn: Breivik klager på forholdene i fengselet

– Rettighetsbrudd

Breivik mener bruken av isolasjon og kommunikasjonskontrollen overfor ham bryter med Den europeiske menneskerettskonvensjonen. Han ønsker blant annet tilgang til en datamaskin og retten til å sende brev til hvem han vil.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg mener retten bør møte ham for å danne seg et inntrykk av hvordan han har det. Jeg har møtt ham selv. Retten skal vurdere hvilke forhold han lever under daglig, og da bør de møte ham, argumenterte Storrvik.

Han ba også om at tingretten finner en egnet rettssal til saken som vil møte fengselsvesenets krav til sikkerhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Anders Behring Breivik er dømt til 21 års forvaring for terrorangrepene 22. juli 2011, der han drepte 77 mennesker.

Les også:

Ansatte i fengsel prater ut: – Breivik får alltid førsteprioritet

Lippestad sparket som Breivik-forsvarer

Breivik vil ikke bli hindret i å sulte seg i hjel

Svensk kvinne: – Jeg ønsker ikke å leve et liv uten Breivik

Breivik truet på livet av medfange

Breiviks soningsforhold:

* Anders Behring Breivik ble i august 2012 dømt til 21 års forvaring med 10 års minstetid for terrorangrepene på Utøya og i regjeringskvartalet 22. juli 2011, der 77 mennesker ble drept og et stort antall alvorlig skadd.

* Breivik har siden pågripelsen i 2011 sittet som eneste fange i Norge med

bestemmelser om et særlig høyt sikkerhetsnivå, først ved Ila fengsel i Bærum og siden 2013 i Skien fengsel.

* I 2013 anmeldte Breivik fengselsledelsen ved Ila, samt daværende justisminister Grete Faremo (Ap) for torturlignende soningsforhold på grunn av langvarig isolasjon. Breivik hevdet seg også utsatt for psykisk mishandling gjennom stadige fysiske ransakelser og ved å bli ilagt ytringsforbud. Saken ble henlagt med begrunnelse «intet straffbart forhold bevist».

* 1. juli leverte Breivik en stevning mot staten for soningsforholdene som han mener bryter med menneskerettighetene. Dette gjelder særlig Kriminalomsorgens bruk av isolasjon og kommunikasjonskontroll overfor ham.

* Saken skal etter planen opp i Oslo tingrett i mars neste år.