Åpen for alle - alltid

Sak mot norsk rederi henlagt etter fire år

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsadvokaten har henlagt anmeldelsen mot et norsk rederi etter strid om hva som skjedde da det ble løsnet skudd fra et norsk tankskip i Jemen i 2011.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter fire år er dermed punktum satt av norske myndigheter i Jemen-saken, skriver Aftenposten.

3. august 2011 seilte den norske oljetankeren «Nordic Fighter» sørover i Rødehavet med russiske marinesoldater om bord. Ifølge rederiet Nordic American Tankers ble skipet utsatt for et piratangrep fra tre båter, og skjøt varselskudd. Ingen ble drept eller skadd, ifølge rederiet.

Myndighetene i Jemen hevder at en jemenittisk fisker ble drept, og har krevd at norske myndigheter etterforsker saken. Enken etter fiskeren anmeldte saken i 2013.

Statsadvokaten begrunner henleggelsen med at det er lite sannsynlig at en ressurskrevende og omfattende etterforskning i Jemen og Russland kan føre fram, skriver Aftenposten.

Selv om etterforskningen mot den russiske offiseren som avfyrte varselsskudd og eventuelle overordnede skulle gi grunnlag for tiltale, så befinner ingen av dem seg i Norge, ifølge statsadvokaten. Det vil gi «problemer» i forhold til å få noen dømt.

– Ingen er drept med skudd fra våre skip. Derfor var myndighetenes reaksjon som forventet. Noe mer har ikke vi å si om saken, sier styreleder Herbjørn Hansson i Nordic American Tankers til avisen.