Politiet henlegger sak med tiåring som sultet i hjel

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsadvokaten henlegger saken om tiåringen som sultet i hjel på Mortensrud i Oslo. Grunnen er tvil om morens tilregnelighet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det melder VG.

– Konklusjonen er at saken forrige fredag, 16. oktober, ble henlagt grunnet tvil om siktedes tilregnelighet på handlingstiden, sier statsadvokat Jan Eivind Norheim til avisa.

Den ti år gamle gutten ble funnet død i sitt hjem for over ett år siden. Politiet konkluderte med at han trolig døde av sult og tørst, og moren ble siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge. Den norskpakistanske kvinnen, som er i slutten av 30-årene, nektet straffskyld i saken.

Rettspsykiatere var i tvil

I februar ble hun erklært strafferettslig tilregnelig, men de sakkyndige var i sterk tvil om konklusjonen. Dette fikk Den rettsmedisinske kommisjon til å be om en ekstra vurdering, og i en tilleggsvurdering konkluderer rettspsykiaterne nå med at kvinnen var utilregnelig da sønnen døde.

– De sakkyndige mener nå at hun var psykotisk på handlingstiden. Jeg har gjort en selvstendig vurdering og slutter meg til det de sakkyndige har kommet fram til, sier Norheim til VG.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Verken han eller Oslo-politiet mener det er fare for gjentakelse – de tror md. andre ord ikke at kvinnen utgjør en alvorlig fare for andres liv. Dermed oppfyller ikke kvinnen kravene til tvungent psykisk helsevern. Det gjør at saken henlegges uten reaksjon.

Les også: Det var penger og mat i leiligheten der 10-åringen sultet i hjel

Veide under 15 kilo

Da gutten døde 27. august i fjor veide han bare 14,8 kilo. Det var mat i boligen da politiet kom til adressen, men den skal ha vært lite egnet for barn, kommenterte politiet.

Det skal ikke ha vært pengemangel som var grunnen til at moren ikke sørget for at sønnen fikk mat. Da politiet undersøkte familiens økonomi, var det nok midler til mat.

Fylkesmannen i Oslo og Akershus åpnet tilsynssak mot barneverntjenesten i november i fjor etter at det ble kjent at en lege ved Oslo skadelegevakt varslet barnevernet om at noe var galt i familien. Barneverntjenesten avsluttet saken etter få dager.

Fylkesmannen slo i januar fast at barneverntjenesten i bydelen Søndre Nordstrand i Oslo brøt barnevernloven i saken.

Bakgrunn: 10-åring sultet i hjel - veide 14,8 kilo da han døde