Vådeskudd avfyrt på Sandnes politistasjon

En politimann avfyrte onsdag ettermiddag et vådeskudd i pusserommet på Sandnes politistasjon. Vådeskuddet er det 22. siden politiet ble bevæpnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En politimann avfyrte tirsdag ettermiddag et vådeskudd i pusserommet på Sandnes politistasjon. Vådeskuddet er det 22. siden politiet ble bevæpnet.

Skuddet gikk av i 13-tiden i forbindelse med pussing av en tjenestepistol. Politimannen som fyrte av skuddet, tjenestegjør for tiden i Utrykningspolitiet, fremgår det av en pressemelding fra politiet.

Ingen kom til skade da skuddet ble avfyrt, men politiet har rutinemessig meldt hendelsen videre til Politidirektoratet og varslet Spesialenheten for politisaker om episoden.

Rogaland politidistrikt undersøker det som skjedde. Før resultatet av dette arbeidet og tilbakemeldingen fra Spesialenheten foreligger, vil det ikke bli gitt ytterligere informasjon om hendelsen, heter det videre.

– Vi har iverksatt etterforskning i saken. Spesialenheten vil gjennomføre flere avhør i saken i Stavanger i løpet av de nærmeste dagene, sier leder for Spesialenhetens etterforskningsavdeling i Vest-Norge, advokat Ellen Eikeseth Mjøs, til Stavanger Aftenblad.

Må gi fra seg våpenet

Ifølge Utrykningspolitiets sjef Runar Karlsen kom mannen borti avtrekkeren ved et uhell mens han pusset pistolen. Men det skulle aldri vært noen patron i kammeret i utgangspunktet.

– Det er snakk om rutinesvikt, sier Karlsen, til NRK.

Tjenestemannen hadde før episoden nødvendige våpengodkjennelser, men vil nå miste retten til å bære våpen i en periode.

– Han får ikke bruke våpen før han har fått ny godkjenning, sier han.

UP-sjefen tror tjenestemannen var ferdig med tjenesten og derfor skulle pusset våpenet. Han skal ikke ha vært innblandet i noen lignende episode tidligere.

Les også: Vådeskudd hos politiet i Buskerud

Vådeskudd på lensmannskontor

For få dager siden gikk det av et vådeskudd i kjelleren på Nedre Eiker lensmannskontor. En tjenestemann avfyrte skuddet klokka 17.45 lørdag.

Det var ingen fare for skade på personell eller andre, og det oppsto mindre materielle skader. Hendelsen er rapportert til Politidirektoratet og Spesialenheten for politisaker, opplyser politidistriktet.

Politimester Johan Brekke i Søndre Buskerud politidistrikt sier at skuddet gikk av under trening knyttet opp mot prosedyre for bruk av våpen.

Dette er det første vådeskuddet i Søndre Buskerud politidistrikt etter at den midlertidige bevæpningen ble innført i november 2014. Bevæpningen er forlenget til 10. desember i år.

22 vådeskudd i år

Så langt i år er det rapportert 22 vådeskudd avfyrt av politifolk, mens tallet var ni i hele 2014.

Avgjørelsen om midlertidig bevæpning har vært gjenstand for kraftig diskusjon på Stortinget, og i opposisjonen har flere partier uttrykt at de vil avskaffe den så fort som mulig.

– Vi skulle gjerne vært i den situasjonen at de slapp å bære våpen på hofta, og vi tar til etterretning at bevæpningen forlenges, uttalte KrFs Kjell Ingolf Ropstad, nestleder i justiskomiteen, til NTB ved forrige forlengelse.

Stortinget har innkalt justisminister Anders Anundsen (Frp) til høring 3. november. Da må han svare på om både politiets midlertidige bevæpning og episoder med vådeskudd.

Personvernpolicy