Svalbard-turister vil se isbjørn og breer før det er for seint

Mange breer trekker seg tilbake og minker på grunn av klimaendringene. Turister ønsker å se breer før de forsvinner, forteller guider på Svalbard. Her fra breen inne i Hornsund, som ligger på sørvestsiden av Spitsbergen.
Mange breer trekker seg tilbake og minker på grunn av klimaendringene. Turister ønsker å se breer før de forsvinner, forteller guider på Svalbard. Her fra breen inne i Hornsund, som ligger på sørvestsiden av Spitsbergen. Foto: Nina Haabeth / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Svalbard-samfunnet strever med å finne veien videre med en kulldrift i krise. Mange setter sin lit til at turistnæringen kan utvikles.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Oppsigelsene i Store Norske vil trolig medføre en befolkningsreduksjon på 20-25 prosent. Det vil selvsagt ramme barer, restauranter, butikker, attraksjoner og kanskje også flytrafikken, sier reiselivssjef Ronny Brunvoll i Visit Svalbard i Longyearbyen.

– Vi venter i spenning på hva som blir den endelige løsningen, legger han til.

Midt i usikkerheten gleder Brunvoll seg over økningen i antall turister.

– Det har vært et godt år så langt, med en vekst på 8 prosent i kommersielle overnattinger i årets første måneder. En liten nedgang de tre siste sommermånedene, bekymrer Brunvoll lite. Veksten fra 2008 har nemlig gått jevnt og trutt oppover.

Klimaendringer

Økningen i snittstemperaturen i Arktis har vært omtrent det dobbelte av endringene i resten av verden. Det er blitt mer åpent hav, og isbreene er blitt mindre. Bilder av isbjørn som klamrer seg til små isflak vekker uro verden rundt. Svalbardguider forteller at mange har fått øynene opp for at den unike naturen er under press.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mange sier de ønsker å komme til Svalbard for å oppleve naturen før den kanskje endres dramatisk. De er opptatt av klimaendringene, sier guiden Runa Solvang som jobber for Basecamp Spitsbergen i Longyearbyen.

Det bekrefter også canadiske Heidi Krajewsky, som er mannskap på turistskip som følger turistene så langt nord som mulig. Hun viser fram både dyreliv og Svalbards ville og vakre natur fra en gummibåt som settes på vanneet fra cruiceskipet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De små zodiacene kan smyge seg innpå både hvalross og isbjørn, noe turister med kameraer setter gispende pris på.

– Jeg har mange interessante samtaler med turister om klimaendringer og effektene på dyr og natur, sier Krajewsky.

Utfordringer

Klimaendringene byr på nye problemer også for turismen.

– Når havtemperaturen stiger, får vi mindre is om vinteren, noe som påvirker rutene vi kan ta med hundesleder, forteller Karl Vatvik, som driver Svalbard Villmarksenter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er strenge restriksjoner for ferdsel i det sårbare naturmiljøet på Svalbard, opplyser reiselivsrådgiver hos Sysselmannen, Margrete Nilsdatter Skaktavl Keyser.

De store cruiseskipene som går på tungolje har klare restriksjoner på hvor de kan gå, og disse ble strengere i 2015 da unntakene for seiling til Magdalenefjorden og Ny-Ålesund falt bort, forteller hun.

Sysselmannen overvåker ellers bruken av snøscooter, som har økt kraftig de siste årene.

– Vi vurderer ikke nye restriksjoner nå, men vil holde øye med utviklingen, sier Margrete Nilsdatter Skaktavl Keyser.

Turistnæringen leter etter nye tilskudd som kan bidra til vekst, samtidig som naturen skal beskyttes. Voksende turisme i selve Longyearbyen, med turer i nærområdet, historiske besøk i den nedlagte Gruve 3 – og nordlyssafari er noen av stikkordene.

Klimaendringer på Svalbard:

* Mens gjennomsnittstemperaturen i verden har steget 0,8 grader siden slutten av 1800-tallet, har økningen i Arktis vært omtrent det dobbelte.

* En av årsakene er at det blir mindre sjøis når temperaturen stiger. Dermed blir det mer åpent hav, som absorberer mer stråling fra sola – noe som forsterker oppvarmingen.

* Langs kysten av Svalbard er mye av sjøisen blitt borte de siste tiårene. I fjorder som tidligere frøs til om vinteren, er det i dag åpent hav året rundt.

* På land ser det ut til at svært mange isbreer er blitt mindre. To breer utenfor Ny-Ålesund som måles nøye, har med unntak av to år krympet sammenhengende helt siden 1960-tallet.

* Isavhengige arter som sel, isbjørn og ismåke har fått store problemer som følge av oppvarmingen. Bestanden av polarlomvi er halvert de siste 20 årene.