Meny

Siktede i Tina-saken løslatt – fortsatt drapssiktet

Pressekonferanse i Tina Jørgensen-saken i Stavanger politihus. Politiadvokat Herdis Traa og leder av fellesetterforskning i Rogaland politidistrikt Ernst K. Rossebø. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarerne til de fire siktede i Tina-saken er overbevist om at saken blir henlagt om kort tid. Politiet opprettholder siktelsene, til tross for at alle nå er løslatt fra varetekt.

Det er ikke aktuelt nå, slik forsvarerne hevder, å frafalle siktelsene mot de fire mennene som er siktet i saken, understreket politiadvokat Herdis Traa i Rogaland politidistrikt på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

Etter bare tre uker i varetekt blir alle de fire siktede løslatt – men etterforskningen fortsetter for fullt, understreket etterforskningsledelsen.

– Vi mener det ikke lenger er fare for forspillelse av bevis. Det var dette som var det opprinnelige fengslingsgrunnlaget, sa Traa.

Politiet mener etterforskerne har sikret alle bevis som de siktede har kunne påvirke hvis de hadde vært på frifot.

– Ingen overraskelse

Både forsvarerne og bistandsadvokatene synes imidlertid å forstå løslatelsene som starten på en prosess som vil ende med henleggelse.

Den fornyede etterforskningen startet da en 36 år gammel mann overfor politiet snakket tre kamerater inn i saken. De fire er nå siktet for å ha drept Tina Jørgensen eller for å ha medvirket til det.

– Det var egentlig ventet slik saken utviklet seg. Politiet har fortsatt etterforskningsskritt de skal gjennomføre. Moren ønsker jo at saken skal bli oppklart, men hun er opptatt av å finne det riktige svaret – ikke bare et svar, sier advokat Kjersti Jæger, som representerer Tina Jørgensens mor til NTB.

Etter to måneders etterforskning mangler politiet fortsatt håndfaste beviser på at de fire drapssiktede faktisk var i Stavanger da Tina Jørgensen ble drept i 2000.

Forsvarer: Bygger på oppspinn

Advokat Olav Sylte, som forsvarer den 38 år gamle tømreren, føler seg trygg på at politiet etter rekonstruksjonen i Stavanger torsdag, har innsett at saken «bygger på psykiatri og oppspinn».

Etterforskningsleder Ernst Rossebø understreker at etterforskningen vil fortsette, både med tanke på å finne opplysninger som knytter de siktede til drapet og det motsatte. Påtalespørsmålet vil til sjuende og sist bli avgjort av Riksadvokaten.

Sylte mener siktelsene vil bli opprettholdt på utelukkende formelt grunnlag. De blir frafalt så fort henleggelsen er behandlet på korrekt måte av påtalemyndigheten, framholder han.

– Politiet har fortalt meg at de vil tilby de siktede hjelp til å takle belastningen denne saken har vært og vil være for dem etter løslatelsen, sier han.

Ikke mistankegrunnlag

Ifølge VG er det ikke framkommet noe i etterforskningen som kan plassere de fire siktede i Stavanger dagen 20 år gamle Tina Jørgensen ble drept for 15 år siden.

– Etter å ha lest avhøret hvor anklagene framkommer, har jeg begjært at politiet bruker psykolog til hjelp i sin forståelse av dem og helsetilstanden til mannen som har kommet med denne forklaringen, sier Sylte.

36-åringen som er den eneste som har forklart seg om saken, var torsdag på åstedet. Kort tid etter begjærte hans forsvarer, Odd Rune Torstrup, ham løslatt fordi mistankegrunnlaget er for svakt. Nå sier Torstrup at politiet ikke har bevis som knytter ham til handlingene.

– Det er ikke grunnlag for å opprettholde siktelsen, sier han til NTB.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus