TV 2-journalist: IS planter sine folk i Vesten

– Jeg er ikke i tvil om at IS ser på flyktningstrømmen som en måte å plante sine folk i Vesten, sier TV 2-journalist Mah-Rukh Ali. Her er hun avbildet i forbindelse med TV 2s høstlansering i august.
– Jeg er ikke i tvil om at IS ser på flyktningstrømmen som en måte å plante sine folk i Vesten, sier TV 2-journalist Mah-Rukh Ali. Her er hun avbildet i forbindelse med TV 2s høstlansering i august. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

– Jeg er ikke i tvil om at IS ser på flyktningstrømmen som en måte å plante sine folk i Vesten. Det må man være smertelig klar over, sier 33-åringen til Dagbladet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TV 2-journalisten er denne uka aktuell med boka «Trusselen fra IS».

I boka forsøker hun å gi svar på flere spørsmål om den fryktede organisasjonen som har fått så stor makt i deler av Syria og Irak, blant annet hvilket budskap gruppen formidler, hvilket mål den har og hvilke metoder gruppen benytter for å spre sin propaganda.

Les også: Erna Solberg: Alle kan ikke komme til Norge

PST ikke urolig

PST opplyste imidlertid i slutten av september at de ikke frykter at opprørsgrupper skal utnytte asylinstituttet til å sende terrorister til Norge.

– Asylsøkere knyttet til ekstrem islamisme fremstår ikke som en sentral bekymring for PST på kort sikt. Trussel fra ekstrem islamisme kommer først og fremst fra personer som er født eller oppvokst i Norge, og som har blitt radikalisert her, uttalte seniorrådgiver Siv Alsén.

PST tror imidlertid at tilstrømningen av flyktninger kan øke trusselen fra høyreekstreme miljøer.

Les også: SSB-tall: 20.000 syriske flyktninger vil koste hver av oss 53 øre dagen

Profesjonell

Noe av det som skremmer Mah-Rukh Ali mest med IS, er hvor profesjonell terrororganisasjonen er til å bruke stadig nye metoder til å spre sitt budskap.

– De har et stort propagandanettverket med en egen nyhetsside og egne radiobulletiner. De vet også hvordan de skal få gjennomslag i tradisjonelle medier, sier Ali.

– De sjokkerer for å få mest mulig oppmerksomhet, konstaterer 33-åringen.

I boka fastslår hun at «terrorgruppen har vokst og blitt dyrket fram over hundre år som et resultat av feilslått vestlig politikk».

Personvernpolicy