– UD herjes av avansert datavirus

Utenriksdepartementet er ifølge kilder utsatt for et alvorlig dataangrep. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)
Utenriksdepartementet er ifølge kilder utsatt for et alvorlig dataangrep. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Utenriksdepartementet er utsatt for et kraftig dataangrep, og myndighetene har ikke kontroll over trojanervirusene, sier kilder til Dagbladet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I slutten av august ble det slått full alarm da det viste seg at man likevel ikke hadde uskadeliggjort virus som hadde kommet inn i UDs dataanlegg, skriver Dagbladet. Det er en ny type virus som skaper problemer, og avisen får bekreftet fra kilder både i UD og de hemmelige tjenestene at situasjonen er alvorlig.

«Det er en helt ny og avansert type virus. Mens tidligere oppdagede trojanere har blitt uskadeliggjort etter at de er oppdaget, blir disse trojanerne liggende usynlig i dataanlegget i en lenge periode før de igjen våkner til liv. Frykten er at sensitiv informasjon skal komme på avveie», opplyser en kilde.

Det bekreftes at det finnes en frykt for at en fremmed makt kan sitte med informasjon som kan være skadelig for Norge. Og myndighetene vet ikke med sikkerhet om det er en fremmed makt eller en kriminell organisasjon som står bak dataangrepet.

– I likhet med andre statlige og private aktører blir UD stadig utsatt for mer eller mindre avanserte forsøk på datainnbrudd. Alle UDs systemer er i drift og fungerer normalt, sier kommunikasjonsrådgiver Hilde Steinfeld i UD. Hun vil av sikkerhetshensyn ikke kommentere detaljer rundt dette.

Heller ikke Politiets sikkerhetstjeneste (PST) eller Nasjonal Sikkerhetsmyndighet ønsker å kommentere Dagbladets opplysninger om det spesifikke dataangrepet.