Meny

Åpner for utvidet ulvejakt

Den skandinaviske ulvestammen kan reduseres med 100 dyr uten at det truer arten, mener en gruppe skandinaviske forskere. Her er det en ulv bak gjerdet på Langedrag. Foto: Per Løchen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag finnes det over hundre ulv mer enn det som kreves av en levedyktig stamme i Norge og Sverige. Det fremkommer i en utredning for den svenske regjeringen.

EU-kommisjonen kritiserte for noen år tilbake den svenske regjeringens aksept av ulvejakten.

Man mente da et anslag om at 270 ulv var tilstrekkelig til å opprettholde en levedyktig stamme, var politisk funderte - og ikke vitenskapelig.

Den svenske regjeringen nedsatte da to ekspertgrupper som skulle se nærmere på problemet, og i dag la den ene frem sine vurderinger.

Og etter EU-kritikken legger man seg marginalt høyere i anslagene for en levedyktig ulvebestand.

100 dyr mer enn «nødvendig»

I denne har også flere norske ulveeksperter deltatt og man har valgt å se samlet på ulvebestanden i Skandinavia.

Konklusjonen er at det for tiden er over 100 ulv mer enn nødvendig for å opprettholde en levedyktig stamme på 340 dyr.

Forutsetningen for dette tallet er at man har en jevn tilførsel av nye dyr fra den finsk-russiske stammen som også dannet grunnlaget for at ulv reetablerte seg på Den skandinaviske halvøya.

Les også: Vil ha stående fellingstillatelse for ulv på Vestlandet

Norske myndigheter har tidligere sagt at man kan akseptere 30 enkeltdyr.

Forskerne, deriblant også de norske ekspertene Petter Wabakken og Øystein Flagstad, mener Norge nå må ta ansvaret for 40 ulver, mens Sverige har 300.

– Dette vil da være en absolutt nedre grense, sier ulveekspert Øystein Flagstad som til daglig arbeider ved Nina (Norsk institutt for naturforskning), til ABC Nyheter.

Åpner for økt svensk jakt

I dag regner en med at det på svensk side finnes 400 ulv og at det er ca 35 ulv som i all hovedsak holder til i Norge. I et belte langs grensa har landene blitt enige om å ta ansvar for halvparten hver.

Les også: 18 sauer funnet døde etter ulveangrep i Enebakk

Maria Hörnell Willebrand, sjef i det svenske Naturvårdsverkets enhet for viltanalyse, sier i en kommentar til Sveriges radio at man kan jakte mer ulv uten at det vil true stammen.

– Ja, svarer hun, og viser til at avgjørelsen er delegert til de enkelte fylkene.

– Vi ser ingen grunn til å trekke tilbake dette på bakgrunn av denne rapporten, sier Willebrand.

Norske Øystein Flagstad tror derimot ikke at det vil bli økt jakt som følge av denne utredningen.

– Det er et politisk spørsmål og jeg er jo ingen politiker, men jeg tviler på at det vil bli økt jakt. Svenske myndigheter har hatt problemer med EU på dette, og hvis de velger å skyte seg nedover, så tror jeg problemene vil kunne eskalere.

– Jeg tror derfor at man vil legge seg på omtrent samme størrelse som i dag. Vi har nå en bestand på den skandinaviske halvøya som de fleste kan leve med, sier Flagstad.

ABC Nyheter var tirsdag også i kontakt med Petter Wabakken, men den norske ulveekspert hadde ikke tid til å kommentere utredningen som i dag ble lagt fram i Sverige.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus