Solberg: – Vi jobber på spreng for flyktningene

Statsminister Erna Solberg i stortingssalen under trontaledebatten. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)
Statsminister Erna Solberg i stortingssalen under trontaledebatten. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Regjeringen jobber døgnet rundt for å håndtere den enorme flyktningstrømmen, forsikrer statsminister Erna Solberg. Hun mener kritikken fra opposisjonen er urettferdig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det hadde vært greit om partiene hadde spurt oss først om hva vi faktisk har gjort, før de kritiserte oss, sier Solberg til NTB.

Særlig Arbeiderpartiet og SV har kritisert regjeringen for å være tafatt og bakpå når det gjelder håndteringen av flyktningkrisen.

Les også: Snekrer budsjett mens stormen raser

Avviser kritikk

I trontaledebatten tirsdag avviste Solberg kritikken.

– Vi jobber på spreng, sa Solberg.

Hun viser til at regjeringen på rekordtid har opprettet et nytt mottakssenter i Råde som kan ta imot og registrere opp til 1.000 asylsøkere.

I tillegg har regjeringen gitt UDI grønt lys til å ansette 78 nye saksbehandlere før Stortinget har fått behandlet tilleggsproposisjonen om flyktningene, påpeker Solberg.

– Regjeringen har valgt å gå utover sine fullmakter for å ikke bremse prosessen, sier Solberg.

Les også: UDI trenger penger og saksbehandlere

Koste milliarder

Flyktningkrisen vil koste Norge store summer i tiden fremover. Onsdag skal statsbudsjettet for neste år legges frem, men Solberg vil foreløpig ikke si noe om hvilke poster på budsjettet som vil bli kuttet for å dekke inn de økte flyktningutgiftene.

– Men det er ingen tvil om at det vil koste milliarder å håndtere dette, sier hun til NTB.

Les også: SSB-tall: 20.000 syriske flyktninger vil koste hver av oss 53 øre dagen

Regjeringen skal 13. oktober legge frem en et forslag for Stortinget om en tilleggsbevilgning til håndtering av flyktningkrisen. Senere i høst vil det også komme en tilleggsproposisjon til budsjettet for 2016.

Nytt bilde

– Da regjeringen la siste hånd på statsbudsjettet, var det basert på prognoser fra slutten av juli. I dag er bildet et helt annet, sa Solberg til Stortinget i trontaledebatten tirsdag.

Ifølge de siste prognosene fra Utlendingsdirektoratet (UDI) som ble offentliggjort mandag, ventes det opptil 25.000 flyktninger i år og over 30.000 neste år.

Bakgrunn: Ekstraordinært flyktningmøte på Stortinget før budsjettet

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus