Meny

Staalesen: – Mankell var kronprinsen

Forfatter Gunnar Staalesen beskriver avdøde Mankell som kronprinsen av nordisk kriminallitteratur. Arkivfoto: Berit Roald (NTB scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Henning Mankell var kronprinsen av nordisk kriminallitteratur, sier krimforfatter Gunnar Staalesen.

– Henning Mankell er en av de nordiske kriminalforfatterne som i størst grad har banet vei for andre kolleger. Mankell kommer alltid først etter Sjöwall og Wahlöö. Jeg har sagt at mens Sjöwall og Wahlöö var kongen og dronningen av nordisk krim, så var Mankell kronprinsen, sier Gunnar Staalesen til NTB.

Bakgrunn: Henning Mankell er død

Han har akkurat deltatt på en litteraturfestival i Frankrike når han får den triste nyheten om Mankells bortgang av NTB. Varg Veum-forfatteren sier han ikke kjente Mankell personlig, men at de har truffet hverandre mange ganger.

– Han var en profilert forfatter på mange måter. Først og fremst tenker jeg på ham som veldig samfunnsengasjert. Han hadde et stort engasjement for Palestina, og hadde bak seg et langvarig arbeid i Afrika. Han var på veldig mange måter en veldig markant kulturpersonlighet, sier Staalesen og legger til at forfattermiljøet hadde fått signaler om at Mankell var på bedringens vei fra kreftsykdommen.

Les også: Egeland: – Vi håpet at Mankell skulle bli frisk igjen

Staalesen forteller at han og Mankell var sammen på en litteraturfestival for få år siden. Men han rakk aldri å møte sin svenske kollega, som kom sent og som druknet bak en endeløs rekke av fans i signaturkø.

– Jeg har fullt forfatterskapet hans hele veien. Jeg bokbadet ham ute i Sandvika på 1990-tallet før han slo ordentlig gjennom. Selv startet jeg opp lenge før ham, og traff ham særlig mange ganger de første årene, sier Staalesen.

Les også: Gyl­­den­­dals redaktør: En stor forfatter har gått bort

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus