Virke liker ikke Støres krise-reprise mot ledighet

Vibeke Hammer Madsen, administrerende direktør i Virke, har noen klare oppfordringer til statsminister Erna Solberg (H) i forkant av regjeringens budsjettfremleggelse denne uken. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)
Vibeke Hammer Madsen, administrerende direktør i Virke, har noen klare oppfordringer til statsminister Erna Solberg (H) i forkant av regjeringens budsjettfremleggelse denne uken. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Hvis reglene for permittering blir mer sjenerøse, slik Arbeiderpartiet vil, kommer det til å hindre nødvendig omstilling i Norge, frykter Virke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ap-leder Jonas Gahr Støre tok i mandagens trontaledebatt på Stortinget til orde for å forlenge permitteringstiden fra 30 til 52 uker som et tiltak mot økende arbeidsledighet. Tiltaket ble også brukt i kriseåret 2009.

Men Virke-sjef Vibeke Hammer Madsen mener forslaget vil svekke en nødvendig omstilling, hvor norsk økonomi gradvis må finne andre vekstmotorer enn olje- og gassektoren.

– Hvis permitteringsregelverket blir for sjenerøst, tror vi det vil hindre oppgraderingen og omstillingen. Det vil låse kompetansen inne i enkelte sektorer, samtidig som vi ser at det er bransjer hos oss som trenger den kompetansen, sier hun til NTB.

– Trengs andre steder

Virke er næringslivets nest største hovedorganisasjon og representerer over 19.000 virksomheter, mange av dem innen service- og tjenesteytende sektor.

Madsen understreket på et Virke-seminar i Oslo mandag at det er et stort behov for overtallige ingeniører fra oljenæringen i andre sektorer.

– Det er viktig at vi får økt grad av mobilitet og kompetanse dit vi trenger den i fremtiden, sier hun.

– Vi ser at det er mange kommende bransjer og vekstbransjer som trenger dyktige ingeniørhoder for å få til vekst, utvikling og nyskaping.

Bakgrunn: Støre: – Regjeringen gjør for lite, for seint

– Feil tiltak

Arbeidsledigheten i Norge er på vei oppover, hovedsakelig i olje- og gasstunge regioner på Sør- og Vestlandet.

Regjeringen har varslet en tiltakspakke på totalt 2,5 milliarder kroner mot ledighet i neste års statsbudsjett, som legges fram onsdag.

Støre tok opp regjeringens tiltak på Stortinget mandag.

– Mange av tiltakene som regjeringen legger opp til, som store skattelettelser og kutt i formuesskatten, er feil. Regjeringen har lukket ørene for faglige råd, sa han.

Selv foreslår Ap å redusere arbeidsgivers lønnsplikt under permittering fra 10 til 5 dager, samt altså å øke maksimal dagpengeperiode fra 30 til 52 uker. I tillegg vil partiet tillate permittering i 40 prosent, mot dagens grense på 50 prosent.

Ikke krisestemning

Tross økt ledighet og svakere vekst deler Virke oppfatningen til sentralbanksjef Øystein Olsen og finansminister Siv Jensen (Frp) om at oljenedturen foreløpig ikke har skapt krise i norsk økonomi.

– Det hersker ingen panikk eller krisestemning blant våre medlemmer, sier Inger Lise Blyverket, leder for arbeidslivspolitikk hos Virke.

Ett av de store spørsmålene i 2016 er hvordan den generelle pessimismen påvirker norske forbrukere. Ifølge Virkes barometer er det ingen grunn til å slå alarm.

– Foreløpig tør folk å bruke penger, og de har penger. Foreløpig er det ingen som har tatt skrekken, sier Virkes sjeføkonom Lars Haartveit.

– Vi er litt mindre bekymret enn mange andre. Vi har en veldig høy sparerate i Norge, mange av oss er robuste, konstaterer han.

Samtidig viser Virke-tallene at prisene er på vei oppover, en trend Haartveit tror vil fortsette.

Virke håper regjeringen i 2016-budsjettet prioriterer samferdsel rundt storbyene, kutt i selskapsskatt og formuesskatt på arbeidende kapital og økt satsing på private og ideelle tjenesteytere.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus