UDI venter opptil 25.000 asylsøkere i år

Antallet flyktninger- og asylsøker til Norge var rekordhøyt i september. Her hilser president i Røde Kors, Sven Mollekleiv, på flyktninger under sitt besøk hos Politiets utlendingsenhet på Tøyen søndag ettermiddag. Han anklager myndighetene for å mangle en helhetlig plan for å ta imot alle som kommer.
Antallet flyktninger- og asylsøker til Norge var rekordhøyt i september. Her hilser president i Røde Kors, Sven Mollekleiv, på flyktninger under sitt besøk hos Politiets utlendingsenhet på Tøyen søndag ettermiddag. Han anklager myndighetene for å mangle en helhetlig plan for å ta imot alle som kommer. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ventes opptil 25.000 asylsøkere i år, og over 30.000 neste år, ifølge UDIs ferske prognose.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

UDIs anslag ble lagt fram sammen med asyltallene for september. Det ble registrert 4.904 asylsøkere i august, og dermed er det totale tallet hittil i år kommet opp i 13.246. Det er 4.500 flere enn i samme periode i fjor. I hele 2014 søkte 11.500 personer asyl i Norge, og UDI trodde opprinnelig at tallet for i år ville bli noe lavere.

I løpet av sommeren og høsten der det imidlertid blitt klart at flyktningkrisen verden opplever, også har kommet til Norge.

– Tendensen er at antallet asylsøkere fortsetter å øke. Vi anslår at det vil komme mellom 20.000 og 25.000 asylsøkere i år, sier Frode Forfang, direktør for Utlendingsdirektoratet (UDI).

Flere irakere

I september kom det 2.631 syriske asylsøkere, 632 afghanske, 404 eritreiske, 125 statsløse og 114 fra Etiopia.

Nytt i september i år er at det kommer stadig flere asylsøkere fra Irak.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er en tendens vi også ser i Sverige og særlig Finland, der flertallet av asylsøkerne er fra Irak, sier Forfang.

Det kom nesten tre ganger så mange irakere i september (548) som det gjorde i årets åtte første måneder til sammen (197).

Vesentlig høyere?

– For neste år antar vi at det vil komme mer enn 30.000 asylsøkere. Samtidig kan vi ikke utelukke scenarioer der antallet blir vesentlig høyere, men det kan også bli lavere igjen, sier UDI-direktøren.

Til sammenligning mottok Sverige 24.000 asylsøkere bare i september i år, og Finland 11.000.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

UDI-sjef Frode Forfang opplyste til NTB i helgen at direktoratet trenger et betydelig større budsjett og langt flere saksbehandlere neste år for å kunne håndtere situasjonen.

Regjeringen la tidligere denne måneden fram en tilleggsproposisjon til årets statsbudsjett, der den ba om nærmere 230 millioner kroner ekstra til utlendingsforvaltningen i år. Stortinget skal holde høring om saken 6. oktober.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva UDI vil få til neste år, vil neppe være klart når forslag til statsbudsjett for neste år legges fram onsdag, men komme på et senere tidspunkt som ikke er avklart, får NTB opplyst fra Justis- og beredskapsdepartementet.

Det er ikke avklart om statsminister Erna Solberg (H) vil legge fram UDIs budsjett for neste år når hun skal redegjøre i Stortinget om flyktningkrisen 13. oktober.