Meny

Nye narkotall bekymrer Actis

Illustrasjonsfoto. Foto: Politiet / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hver fjerde 3.-klassing på videregående skole i Oslo har brukt hasj eller marihuana, viser nye tall. Actis – Rusfeltets samarbeidsorgan mener tallene gir grunn til bekymring.

Nye tall fra Ungdata og undersøkelsen Ung i Oslo viser tallene som bekymrer Actis. Tallene viser også at 1 av 5 gutter på videregående på landsbasis har prøvd å røyke hasj eller marihuana .

– Det er grunn til å være bekymret for bruken i enkelte grupper, som ungdom og særlig unge menn, skriver Mina Gerhardsen i et brev til helseminister Bent Høie (H).

Ap-politiker Gerhardsen er generalsekretær i Actis, som mener Helsedirektoratet må øke innsatsen for å spre kunnskap om helsefarer knyttet til cannabisbruk. Hun viser til forskning som sier at cannabisbruk er medvirkende til skolefrafall, dårlige studieresultater og en risikofaktor for psykose.

– Økt cannabisbruk vil kunne føre til svekket nasjonal folkehelse og at vi ikke oppnår våre kunnskapsambisjoner.

Adrian Huneide (21), som drifter pro-cannabisgruppen Norweed, hevder Actis bevisst velger ut studier som støtter deres synspunkter. Han er positiv til en holdningskampanje, men mener det er nødvendig å avkriminalisere bruk og omsetning.

– Deres kompromissløse posisjon i debatten gjør at de som ikke kjenner seg igjen i utspillene ut fra egen erfaring eller det de har lest vil holde denne delen av sine liv skjult fra myndighetene. Da blir avstanden til å våge å søke om hjelp enda større, mener Huneide.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus