Meny

Illeluktende islandsk svovelgass

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange i Midt-Norge la fredag kveld og utover natten merke til en vond lukt som av råtne egg. «Synderen» ser ut til å være en flomstor elv på Island.

Været – og lukten – kommer vestfra, og fra sagaøya meldes at vannstanden i elven Skaftá stiger raskt, noe som gjør at det frigis mer svovel enn normalt fra lavalandskapet den renner gjennom, skriver Tidens Krav og viser til nettstedet Iceland Review.

Mens plagene på denne siden av havet begrenset seg til vond lukt, var det så mye svovel i luften at politiet ba folk holde seg unna Skaftá.

– Det er hydrogensulfidet som er farlig, og i tillegg vil elva oversvømme veiene i Skaftárdalur, sier Víðir Reynisson i det islandske politiet

Hydrogensulfid er en fargeløs, giftig og brannfarlig gass, med en karakteristisk lukt av råtne egg.

Nordmøre og Romsdal politidistrikt fikk de første meldingene om vond lukt ved 20-tiden fredag kveld. Lukten gjorde at kloakken ble mistenkt flere steder, men etter hvert kom det flere meldinger som støtter islandsteorien. Både langt til havs og høyt til værs – langt unna de fleste kloakkanlegg – hadde lukten spredd seg.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus