Meny

Fjernkontrollen tok fyr da ingen var hjemme

Slik så altibox-kontrollen ut etter brannen som oppsto, mandag i forrige uke. Foto: Privat

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette skal ikke skje, sier Katinka Greve Leiner, etter at familiens altibox-kontroll ble til et bål på stuebordet.

– Fra nå av legger jeg alle mobiler og fjernkontroller i en metallboks, sier Katinka Greve Leiner til ABC Nyheter, etter at hun i forrige uke opplevde alles skrekkscenario.

Da hele familien hadde forlatt hjemmet, tok fjernkontrollen fyr.

Reddet av seriekoblet brannalarm

I etterkant av hendelsen takker hun skjebnen for at hun for en tid tilbake valgte å seriekoble sin egen brannalarm med sin mors, som bor i etasjen over. Da alarmen begynte å ule var Greve Leiner selv på ferie i Spania, og hennes barn var på trening.

Heldigvis var hennes mor kjapp på labben.

– Det var fullt av røyk inne i leiligheten, men min mor dykket inn i røykhavet. Da så hun et 20 cm høyt bål som brant på stuebordet. Heldigvis fikk hun veltet en bolle over, og fikk dermed avverget brannen, forteller Greve Leiner alvorlig.

– I ettertid har vi fått vite at røyken var giftig. Det er nifst, legger hun til.

Les også : Advarer mot brannfarlige tørketromler

Katinka Greve Leiner var selv på ferie i Spania da det begynte å brenne i familiens fjernkontroll. Foto: privat

– Veldig overraskende

Familien la ikke merke til noe uvanlig med kontrollen i forkant av episoden.

– Jeg er veldig overrasket over at en lite knappebatteri har nok strøm til å starte en brann, sier Greve Leiner, som selv er ingeniør og direktør i industri- og finanskonsernet, Ferd.

– Dette skal ikke skje. Heldigvis lå ikke kontrollen i sofaen, hvor ungene vanligvis legger den.

Hun utelukker også at det hadde stått på sollys på den som kunne varmet opp batteriet.

Les også : Frykter brannfarlige naboer

– Branntester og undersøkelser tyder på at brannen startet fra utsiden av fjernkontrollen, sier Herbjørn Tjeltveit. Foto: Lyse

– Brannen startet trolig på utsiden

I etterkant av episoden har leverandøren analysert den brannskadde fjernkontrollen gjennom et eksternt laboratorium i Østerrike. Kommunikasjonsdirektør i Lyse/Altibox, Herbjørn Tjeltveit, forteller at alt tyder på at det er en utenforliggende årsak til at brannen oppsto.

– Det er lett å tenke at batteriet ville vært kilden til en slik brann, men den branntekniske undersøkelsen kan ikke finne noen indikasjoner på at brannen startet i batteriet. Testen viser at brannen trolig har startet utenfor, sier Tjeltveit til ABC Nyheter.

Han forteller at Altibox videre vil ha en dialog med kunden, for å sammen finne ut hva som kan ha skjedd.

– Vi synes det er veldig alvorlig at det har oppstått en brann hjemme hos en kunde. Det er viktig at vi undersøker dette grundig for kundens trygghet.

Savnet profesjonalitet

Til tross for den avskrekkende episoden, som i denne omgang kun førte til et brannskadet stuebord, har familien valgt å beholde Altibox som leverandør.

– Vi har mottatt en ny fjernkontroll fra dem etter hendelsen. I mitt hode handler det ikke så mye om leverandøren av produktet - dette er noe alle leverandører kan oppleve.

Hun mener samtidig at Altibox i etterkant av hendelsen kunne håndtert situasjonen mer profesjonelt.

– De hadde problemer med å tro at dette hadde skjedd. Det virket som om dette var et uvanlig scenario for dem. De kunne blant annet ikke svare meg på hvordan jeg skulle registrere hendelsen, sier hun.

– Alt som har med strøm å gjøre skal man ha respekt for, men det er klart at det blir problematisk for dem om dette skulle skje igjen.

Les også : Skjøteledninger gir brannfare

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus