Meny

Fredsorganisasjoner urolig over forsvarssjefens råd

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen under en pressekonferanse i Oslo torsdag i forbindelse med den videre utviklingen av Forsvaret. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Retningen som ligger til grunn for forsvarssjefens fagmilitære råd for 2015, er urovekkende, mener Norges Fredsråd og Norges Fredslag.

Anbefalingene som ble lagt fram torsdag, viser en større avhengighet overfor NATO og en generell ensretting som vil svekke det norske forsvaret i sin helhet, skriver organisasjonene i en uttalelse.

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hansen sa at Forsvaret trenger 180 milliarder kroner de kommende årene for å videreføre og fornye dagens forsvar da han la fram sitt fagmilitære råd.

Les også: Forsvarssjefen anbefaler kutt uansett bevilgning

– Det er legitimt å spørre seg selv hvorvidt å be om mer penger i milliardklassen er det som skal til for å løse Forsvarets problemer. En tidligere rapport har vist en omfattende sløsing i Forsvaret med millioner hvert år, inkompetanse og mangel på koordinering som et stort strukturelt problem, sier Hedda Langemyr, daglig leder i Norges Fredsråd, som er en paraplyorganisasjon for norske fredsorganisasjoner.

– Det er tydelig at prioriteringene som ble lagt fram i dagens anbefalinger er helt feil. Det bør legges mye større vekt på å styrke forsvarsinnretninger som øker vår egen selvstendighet og handlingsfrihet, fremfor å styrke vår avhengighet til NATO, mener Langemyr.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus