Forsvarssjefens kraftsamling gir frykt og håp i nord

Artikkelen fortsetter under annonsen

Harstad-ordfører Marianne Bremnes (Ap) advarer mot en massiv flytting av forsvarsressurser fra nord til sør. Det skaper utrygghet i nord.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi stoler ikke på at vi er trygge i nord etter det som forsvarssjefen har lagt fram nå. Vi vet at det er en stor kjempe i nabolaget som ruster opp. Da er det en ulogisk ting å flytte kapasiteter sørover, sier Harstad-ordføreren til NTB.

Både i sitt hovedforslag og i alternativet der dagens bevilgninger videreføres, går forsvarssjefen inn for å legge ned en rekke baser i Troms og Nordland.

Verken kystvaktas hovedkvarter på Sortland, kystjegerkommandoen på Trondenes utenfor Harstad, Orion-basen på Andøya eller hærens base på Heggelia overlever i noen av forsvarssjefens alternativer.

Vantro

Disse nedleggelsene inngår i forsvarssjefens kraftsamling om færre baser der blant annet alle sjøforsvarets aktiviteter skal skje fra Haakonsvern i Bergen og Ramsund i Nordland.

Andøy-ordfører Jonny Solsvik har vanskelig for å tro at Stortinget går med på å legge ned flybasen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er ganske trygg på at Stortinget er opptatt av å få alle relevante tall på bordet før de tar sin endelige beslutning, sier ordføreren til NRK.

Han sier han er sikker på at tallene og regnestykkene vil vise seg å være til fordel for flystasjonen på Andøya.

Bakgrunn: Forsvarssjefen ber om 180 milliarder ekstra

Styrket beredskap

Hærens tyngdepunkt blir fortsatt i Indre Troms som skal styrkes med tungt mekanisk materiell. I Finnmark opprettes en mekanisert stridsgruppe i tilknytning til Porsangmoen og et jegerkompani i Kirkenes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Økt militær tilstedeværelse vil styrke beredskapen i fylket. Vi skal jobbe aktivt sammen med forsvarskommunene for å styrke tilstedeværelsen, sier fylkesordfører i Finnmark, Runar Sjåstad.

Påtroppende ordfører Nils-Ole Fosshaug i forsvarskommunen Målselv ser et blandet bilde for regionene i området, et bilde der blant annet Ofoten styrkes på bekostning av Vesterålen og Harstad. Indre Troms ser på et overordnet plan ut til å komme relativt godt fra det, med ett viktig unntak: Hovedtyngdepunktet for helikoptre på Bardufoss ser ut til å forsvinne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Helikopter ut

– Jeg ser ikke at begrepet hovedbase for helikopter eksisterer i noen av alternativene. Bell-helikoptrene på Bardufoss flyttes til Rygge. Fregatthelikoptrene skal etableres på Haakonsvern. I tillegg ser dedikert helikopterstøtte til Hæren ut til å forsvinne. Dette er dramatisk, sier Fosshaug til NTB.

Les også: – Det meste gikk galt i norsk antiterrorøvelse

Pedagogisk problem

Harstad-ordfører Marianne Bremnes føler seg ikke overbevist av forsikringene om at nordområdene skal prioriteres og at forsvaret av Finnmark skal styrkes.

– Det er vel og bra, men forsvaret i Finnmark må ha støtte bakover, påpeker Bremnes.

– Forsvarssjefen har en stor pedagogisk utfordring i å vise oss at vi faktisk er trygge i nord. Jeg stoler ikke på at vi er godt rustet for et angrep fra øst, sier hun til NTB.

Les mer:

Norge solgte hemmelig utbåtbase i nord- leies nå av russerne

Eldrebølgen vil halvere antallet høyere offiserer: – Dette er en hekseprosess