Meny

Forsvarssjefens kraftsamling gir frykt og håp i nord

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Harstad-ordfører Marianne Bremnes (Ap) advarer mot en massiv flytting av forsvarsressurser fra nord til sør. Det skaper utrygghet i nord.

– Vi stoler ikke på at vi er trygge i nord etter det som forsvarssjefen har lagt fram nå. Vi vet at det er en stor kjempe i nabolaget som ruster opp. Da er det en ulogisk ting å flytte kapasiteter sørover, sier Harstad-ordføreren til NTB.

Både i sitt hovedforslag og i alternativet der dagens bevilgninger videreføres, går forsvarssjefen inn for å legge ned en rekke baser i Troms og Nordland.

Verken kystvaktas hovedkvarter på Sortland, kystjegerkommandoen på Trondenes utenfor Harstad, Orion-basen på Andøya eller hærens base på Heggelia overlever i noen av forsvarssjefens alternativer.

Vantro

Disse nedleggelsene inngår i forsvarssjefens kraftsamling om færre baser der blant annet alle sjøforsvarets aktiviteter skal skje fra Haakonsvern i Bergen og Ramsund i Nordland.

Andøy-ordfører Jonny Solsvik har vanskelig for å tro at Stortinget går med på å legge ned flybasen.

– Jeg er ganske trygg på at Stortinget er opptatt av å få alle relevante tall på bordet før de tar sin endelige beslutning, sier ordføreren til NRK.

Han sier han er sikker på at tallene og regnestykkene vil vise seg å være til fordel for flystasjonen på Andøya.

Bakgrunn: Forsvarssjefen ber om 180 milliarder ekstra

Styrket beredskap

Hærens tyngdepunkt blir fortsatt i Indre Troms som skal styrkes med tungt mekanisk materiell. I Finnmark opprettes en mekanisert stridsgruppe i tilknytning til Porsangmoen og et jegerkompani i Kirkenes.

– Økt militær tilstedeværelse vil styrke beredskapen i fylket. Vi skal jobbe aktivt sammen med forsvarskommunene for å styrke tilstedeværelsen, sier fylkesordfører i Finnmark, Runar Sjåstad.

Påtroppende ordfører Nils-Ole Fosshaug i forsvarskommunen Målselv ser et blandet bilde for regionene i området, et bilde der blant annet Ofoten styrkes på bekostning av Vesterålen og Harstad. Indre Troms ser på et overordnet plan ut til å komme relativt godt fra det, med ett viktig unntak: Hovedtyngdepunktet for helikoptre på Bardufoss ser ut til å forsvinne.

Helikopter ut

– Jeg ser ikke at begrepet hovedbase for helikopter eksisterer i noen av alternativene. Bell-helikoptrene på Bardufoss flyttes til Rygge. Fregatthelikoptrene skal etableres på Haakonsvern. I tillegg ser dedikert helikopterstøtte til Hæren ut til å forsvinne. Dette er dramatisk, sier Fosshaug til NTB.

Les også: – Det meste gikk galt i norsk antiterrorøvelse

Pedagogisk problem

Harstad-ordfører Marianne Bremnes føler seg ikke overbevist av forsikringene om at nordområdene skal prioriteres og at forsvaret av Finnmark skal styrkes.

– Det er vel og bra, men forsvaret i Finnmark må ha støtte bakover, påpeker Bremnes.

– Forsvarssjefen har en stor pedagogisk utfordring i å vise oss at vi faktisk er trygge i nord. Jeg stoler ikke på at vi er godt rustet for et angrep fra øst, sier hun til NTB.

Les mer:

Norge solgte hemmelig utbåtbase i nord- leies nå av russerne

Eldrebølgen vil halvere antallet høyere offiserer: – Dette er en hekseprosess

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus