Ekstremt mye nedbør i Trøndelag og Helgeland

Om Meteorologisk institutt får rett, nytter det ikke for helgelendingene og trønderne å dra fram paraplyen de nærmeste dagene. Meteorologene varsler ekstreme nedbørsmengder det kommende døgnet.
Om Meteorologisk institutt får rett, nytter det ikke for helgelendingene og trønderne å dra fram paraplyen de nærmeste dagene. Meteorologene varsler ekstreme nedbørsmengder det kommende døgnet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Nedbørsmengder på opptil 150 millimeter er meldt i Trøndelag og Nordland. Regnet vil pøse ned fram til fredag morgen, og natt til fredag ventes liten til full storm utsatte steder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det vil komme ekstreme nedbørsmengder fram til fredag morgen, og noe lenger på Helgeland, opplyser Meteorologisk institutt ( MET ).

Nedbøren vil bli så kraftig som det kun er ventet at enkelte områder vil bli utsatt for hvert 50. år.

– Ekstremværet er godt i gang. Det vil fortsette å regne i de samme områdene i ett døgn. Vinden er ventet å øke til liten storm utover natten, kanskje til og med full storm på fjellet og langs kysten, opplyser meteorolog Kristin Seter til NTB.

Full storm

Fredag morgen og formiddag er det også ventet vestlig full storm, med vindkast opp i orkans styrke.

Også tirsdag og onsdag ble Nordland rammet av storm. Meteorologisk institutt ba da folk om å sikre båter, rydde i hagen og være på vakt for vanskelige kjøreforhold.

Ekstremværet kommer fra et lavtrykk som er i ferd med å dannes vest for Island. Dette lavtrykket ventes å bevege seg østover, og fredag morgen ligger det nær kysten av Nordland. Dette fører til at mye varm og fuktig luft blir ført inn over Trøndelag og Helgeland.

Flomvarsel

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har oppgradert jord- og flomskredfaren til oransje nivå i forbindelse med regnværet. Flomvarslet er også oppgradert til oransje nivå i områdene som rammes av nedbøren.

– Nedbøren vil roe seg i løpet av fredag, og gå over til bygevær, opplyser statsmeteorolog Marit Helene Jensen på Twitter.

Det er kun to uker siden ekstremværet Petra rammet Sør-Norge og førte til omfattende flomskader i området. Navnet på ekstremvær følger alfabetet, men MET hoppet galant over bokstaven «Q» og valgte isteden å kalle ekstremværet for Roar torsdag.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus