Kamptolker venter fortsatt på billett til Norge

Den afghanske tolken Faizullah Muradis kamp for opphold i Norge har ført til at 25 andre kamptolker har fått opphold. Men fortsatt har ingen kommet til Norge.
Den afghanske tolken Faizullah Muradis kamp for opphold i Norge har ført til at 25 andre kamptolker har fått opphold. Men fortsatt har ingen kommet til Norge. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I alt 25 kamptolker har fått oppholdstillatelse i Norge, men fortsatt har ingen fått billett til landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortinget ba regjeringen i februar om å utarbeide retningslinjer som sikrer at kamptolkene som var i norsk tjeneste i Afghanistan mellom 2006 og 2014 får oppholdstillatelse i Norge. Det var kamptolken Faizullah Muradi som banet vei for de øvrige kamptolkene, etter at han fikk opphold etter en lengre kamp mot norske myndigheter.

Rundt 50 afghanske kamptolker som jobbet sammen med norske styrker i ISAF-operasjonen i Afghanistan, har søkt om opphold i Norge. 25 har fått opphold, men flere av dem lever i konstant livsfare, og har ikke kommet til Norge, melder NRK.

Kamptolkene var utstyrt med både uniform og våpen, og ble sett på som uunnværlige i kampen mot Taliban.

– Det er urovekkende at ingen av kamptolkene har kommet til Norge. Denne prosessen er ingen stolthet for nasjonen Norge, sier KrF-leder Knut-Arild Hareide, og får støtte i kritikken av stortingsrepresentant for SV, Karin Andersen.

Statssekretær i Justisdepartementet, Jøran Kallmyr (Frp), peker på den forrige regjeringen som forvaltet regelverket som gjorde at kamptolkene fikk avslag i første omgang. Men han forsikrer at mange tolker snart får billetter til Norge, og at prosessen med å finne bolig til dem er i gang.