Revisor mener NRK gikk 100 millioner i minus

<p>MINUS: NRKs revisor mener NRK burde hatt et overskudd på over 100 millioner kroner.<br></p>
MINUS: NRKs revisor mener NRK burde hatt et overskudd på over 100 millioner kroner.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Mens NRK leverte et regnskap med et overskudd på 12 millioner kroner, mener revisoren det burde vist et underskudd på over 100 millioner. Spriket skyldes uenighet om føring av pensjonskostnader.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Revisor skriver i sin beretning at selskapet burde satt av 1.018 millioner kroner til pensjonsforpliktelser, mens selskapet har valgt å sette av 758 millioner i regnskapet. Dersom anbefalingen var blitt fulgt, ville resultatet for i fjor blitt 120 millioner kroner svakere enn det som står i regnskapet, skriver Dagens Næringsliv.

I protokollen fra generalforsamlingen påpekes det at det er «uvanlig at statlige selskaper avgir regnskap uten ren revisjonsberetning». Likevel har generalforsamlingen, som er kulturminister Thorhild Widvey (H), godkjent regnskapet. Det begrunnes med en helhetsvurdering og at «et samlet styre og daglig leder stiller seg bak beslutningen».

Finans- og administrasjonsdirektør Jon Espen Lohne i NRK sier selskapet kun regnskapsfører deler av sine fremtidige AFP-kostnader.

– Noen bedrifter tar ikke disse tallene inn i sine regnskaper, mens vi gjør det. Og siden vi tar med noe, mener revisor at vi da må føre inne det totale beløpet. Altså alt eller intet, forklarer Lohne.

Lohne legger til at det ifølge regnskapsreglene ikke er nødvendig å ta inn fremtidige AFP-kostnader.

Personvernpolicy