Tøffe tider i kjøttbransjen

NEDGANG: Prisene har stått stille, mens kostnadene har økt.
NEDGANG: Prisene har stått stille, mens kostnadene har økt. Foto: Alf Ove Hansen / NTB scanpix

Prisene på kjøttvarer har stått på stedet hvil i mange år, samtidig som kostnadene øker. Til tross for kutt, sliter bransjen med å bedre lønnsomheten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En sammenstilling Nationen har gjort viser at de fleste av de ni største kjøttbedriftene i Norge har svært lav driftsmargin. Driften i Nortura, Grilstad, Furuseth og Fatland gir ikke mer enn rundt 2 prosent i margin. En utfordring er prisen på varene de leverer.

– Fra 2001 til i dag har prisutviklingen på kjøttvarer vært flat. Det betyr at realprisen har gått ned de siste 15 årene, samtidig som lønnsnivået har økt mye raskere enn i andre land. Det er utfordrende, fordi dette er en arbeidsintensiv industri, sier professor Per Ingvar Olsen ved Handelshøyskolen BI.

For å holde tritt, har bransjen måttet kutte kostnader, men uten at det har gjort situasjonen nevneverdig bedre.

– Det har bare opprettholdt en dårlig margin, sier Olsen og påpeker at det er alvorlig dersom selskapene ikke klarer å følge med i konkurransen.

– Du må investere i nye maskiner og ny teknologi. Det har næringen gjort, og det er lagt om fra en regional til en nasjonal struktur, noe som har gjort bransjen mer økonomisk bærekraftig.

– Så er spørsmålet om det er inntjening nok til å fortsette det løpet. Du får ikke gjort mye hvis inntjeningen ikke er god nok.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus