Kritikk mot det amerikanske militærets lagring i Norge

MANGLER KONTROLL: US Marine Corps lagrer militært utstyr i Norge, men har ikke kontroll på kostnadene, mener den amerikanske riksrevisjonen.
MANGLER KONTROLL: US Marine Corps lagrer militært utstyr i Norge, men har ikke kontroll på kostnadene, mener den amerikanske riksrevisjonen. Foto: Mario Anzuoni / Reuters

Det amerikanske marineinfanteriet har ikke oversikt over kostnadene ved å lagre militært utstyr i Norge, mener riksrevisjonen i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Riksrevisjonen (GAO) har nylig gjennomgått US Marine Corps' program for forhåndslagring av materiell i Norge, skriver Marine Corps Times , et uavhengig tidsskrift om den amerikanske marinen.

I sin rapport konkluderer GAO blant annet med at kostnadene er usikre på grunn av manglende kvalitetssikring. Man har oversikt over hvilket utstyr som befinner seg i Norge, men ikke hvor i gruvene det befinner seg, hvordan behovet for vedlikehold er eller om det nødvendige vedlikeholdet faktisk blir utført, hevder forfatteren av rapporten, Cary Russell.

US Marines må stole på at kritisk informasjon om det amerikanske utstyret rapporteres tilbake fra Norge. Et system for lettvint registrering av slik informasjon, finnes ikke, hevder GAO videre.

– Om du ikke har pålitelige data i lagringssystemene, kan det skape operasjonelle problemer ved at du ikke har oversikt over tilstanden på utstyret og hvor det er fysisk lagret, sier Russell.

US Marine Corps har i mange år forhåndslagret materiell i Trøndelag. Og i juni opplyste den amerikanske hærsjefen i Europa, general Ben Hodges, at amerikanerne ønsker både å lagre og øve mer i Norge.

Personvernpolicy