Spesialenheten med nye avhør etter skytedrama

Spesialenheten for politisaker har avhørt den skadde politimannen søndag, dagen etter at han ble truffet av skudd i en politiaksjon på Stange i Hedmark.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Ettersom han var i stand til å la seg avhøre, fikk vi gjennomført avhør av ham i dag. Jeg kan ikke gå inn i detaljer på hva han har sagt, opplyser etterforskningsleder Olav Kjetil Moe i spesialenheten til NTB like før klokken 18 søndag kveld.

To politimenn er allerede avhørt.

Politimannen som fikk skuddskader i skyteepisoden lørdag ettermiddag er ikke livstruende skadd, ifølge politiet. Han skal ha blitt truffet utenfor den skuddsikre vesten.

Vestoppland politidistrikt opplyste i en pressemelding søndag formiddag at politimannen er alvorlig skadd og at tilstanden er stabil.

– I løpet av mandag og dagene framover vil vi avhøre flere personer og forsøke å skaffe oss et klarere bilde av hva som har skjedd, sier etterforskningsleder Olav Moe ved Spesialenheten for politisaker til VG.

Han bekrefter at to polititjenestemenn allerede er avhørt i saken, men vil ikke si noe om hva de har forklart.

Spesialenhetens oppgave er å klarlegge om politiet har opptrådt i tråd med instruksene i hendelsen, som skjedde inne i boligblokken i Godtlandsveien i Ottestad i Stange kommune.

BAKGRUNN: Politiet: – Ble møtt av mann med våpen

– Møtt med skudd

Det var like før klokken 14 lørdag ettermiddag politiet fikk melding om at en ruset person opptrådte på en måte som ble oppfattet som ustabil. Da de ankom stedet ble de nokså umiddelbart møtt med skudd, ifølge politiet.

– Vi ble ganske raskt møtt av en mann med våpen, og det ble løsnet skudd, sier stasjonssjef Bjørn Lier ved Hamar politistasjon til NTB.

Politimester Tormod Bakke i Hedmark og Oppland politidistrikt sa på en pressekonferanse lørdag ettermiddag at dette er en veldig alvorlig hendelse som setter systemet, de ansatte i politiet og de pårørende på prøve.

– Det er tragisk at en person er død, og vi prøver å følge opp på best mulig måte, sa Bakke.

Leder Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund sier det er en stor belastning for en tjenestemann å avfyre skudd som tar liv.

– Det er en tragisk og trist sak. Det er trist at vi får et slik utfall, og det er meget alvorlig når politiet havner i en slik situasjon, sier Bolstad til Hamar Arbeiderblad.

Han sier det blir en viktig oppgave for forbundet å følge opp alle som har vært involvert.

– Vi vet at det er en stor belastning for politifolk å måtte utføre en slik handling i tjenesten.

Se opptak fra gårsdagens pressekonferanse i bildet under. Saken fortsetter under videoen:

Kripos bistår

Vestoppland politidistrikt er oppnevnt som settepolitidistrikt for å etterforske deler av hendelsen. Kripos har bistått i de kriminaltekniske undersøkelsene på stedet, og politiet har satt i gang med etterforskning og vitneavhør, opplyser distriktet i en pressemelding.

Lørdag kveld hadde flere naboer og skuelystne samlet seg utenfor blokken der krimteknikere jobbet.

– Jeg kjente ikke den drepte, men vi sa hei på vei inn og ut av blokka. Han virket som en rolig person. Jeg fikk vite om skytingen da datteren min ringte. Ingen av oss var hjemme – heldigvis. Det er uhyggelig at sånt skjer, sier Bente Hagen, en av naboene.

Gjerningsmannen som ble skutt og drept er i slutten av 30-årene og skal være en kjenning av politiet.

Alltid bevæpnet

Den midlertidige bevæpningen gjør at politiet alltid bærer våpen når de er ute på oppdrag.

– I denne situasjonen ville vi trolig uansett ha bedt om å få bære våpen, og det hadde sannsynligvis blitt innvilget, sier Bakke til NTB.

Justisdepartementet er varslet om skyteepisoden.

– Justisdepartementet er rutinemessig varslet om saken og henviser til politiet for kommentarer, sier kommunikasjonsrådgiver Tonje Torsgard i Justis- og beredskapsdepartementet til NTB.

Personvernpolicy