Brende snakket med filippinsk minister om gisselsaken

FORSIKRINGER: Utenriksminister Børge brende (H) har hatt samtaler med filipinske myndigheter om den bortførte nordmannen.
FORSIKRINGER: Utenriksminister Børge brende (H) har hatt samtaler med filipinske myndigheter om den bortførte nordmannen. Foto: Johannes Worsøe Berg / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

New York (NTB): Utenriksminister Børge Brende (H) ble forsikret om at filippinske myndigheter jobber på spreng for å løse bortføringssaken da han fredag snakket med sin filippinske kollega.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brende snakket med utenriksminister Albert del Rosario på telefon etter en travel dag under FNs hovedforsamling i New York, skriver VG. Agendaen for telefonsamtalen var bortføringen av norske Kjartan Sekkingstad og tre andre personer på øya Samal i Filippinene.

– Jeg takket utenriksministeren for innsatsen for å få til en løsning på gisselsaken. Jeg ba om at norske myndigheter blir holdt løpende orientert om utviklingen, sier Brende til VG.

Stor leteaksjon

Fredag fikk NTB opplyst at etterforskerne søker i et nytt område etter gisseltakerne og deres gisler. 800 soldater og politifolk er med i jakten på kidnapperne.

– Utenriksministeren forsikret om at de gjør alt som står i deres makt, og at det er nedsatt en egen gruppe som jobber med dette døgnet rundt. Så var vi enige om at det viktigste er at gislenes liv og helse må komme først, sier Brende.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er foreløpig ikke kommet opplysninger om hvem kidnapperne er, men lokalt politi har opplyst at det var elleve menn som bortførte Sekkingstad, to canadiske menn og en filippinsk kvinne mandag kveld.

Mulig gisselbåt funnet

Filippinske myndigheter har funnet en båt de mistenker ble brukt av kidnappere til å ta fire personer, blant dem en nordmann, ved en øy styrt av opprørere.

Båten ble funnet på øya Jolo, som er base for den muslimske Abu Sayyaf-geriljaen. Den militante gruppen er tilknyttet Al-Qaida, og er beryktet for å bortføre utlendinger og kreve løsepenger.

– Vi har observert båten, men ikke kidnappingsofrene fra Samal, sier brigadegeneral Alan Arrojado, leder av antiterrorstyrken for Jolo.

Jolo ligger mer enn 500 kilometer fra Samal, hvor norske Kjartan Sekkingstad og tre andre personer ble bortført mandag. Ingen har så langt påtatt seg ansvaret for bortføringene.

I desember i fjor klarte den sveitsiske naturfotografen Lorenzo Vinciguerra å kjempe seg fra Abu Sayyaf-geriljaen på Jolo, etter å ha blitt holdt fange i tre år.