Binne skutt i Pasvik – tre bjørnunger etterlatt

Ei binne ble torsdag funnet død i Pasvik i Sør-Varanger etter at en jeger opplyste å ha skutt mot den. Direktoratet for naturforvaltning mener de tre etterlatte bjørnungene har gode sjanser til å overleve alene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke klart om bjørnungene er årsunger eller om de er et og et halvt år, altså fjorårsunger.

– Vi har fått beskjed om begge deler. Det kan være vanskelig å se forskjell. Men de har gode sjanser til å overleve, selv om de er født i år. Så vi vil foreløpig ikke foreta oss noe, sier seniorrådgiver Morten Kjørstad i Direktoratet for naturforvaltning til NTB.

– Trenger ro

Han forklarer at det ikke er uvanlig at ungene skilles fra moren når de er et og et halvt år gamle.

– Bjørnungene er i godt hold. I Finnmark er det om lag 14 dager til det er normalt for bjørnen å gå i hi. De holder på å spise seg opp nå. På denne tiden spiser de bær, og det klarer ungene på egen hånd selv om de skulle være årsunger, mener Kjørstad.

Han oppfordre folk til ikke å oppsøke området.

– Bjørnungene kommer nok til å holde seg i området og lete etter moren, og jeg vil oppfordre folk til å la bjørnungene få ro i tiden fremover, sier Kjørstad.

Etterforsker saken

Småviltjegeren kontaktet selv politiet og opplyste at han hadde skutt mot bjørnen ved Grustakvannet i Pasvik.

– Vi etterforsker saken, og det er for tidlig å si noe om årsaken til at jegeren løsnet skudd mot bjørnen, sier operasjonsleder Lars Gaupset i Øst-Finnmark politidistrikt til NTB.

Politiet la torsdag ned ferdselsforbud i området fra riksvei 885 og nordover langs Malbekkveien etter at det ble klart at det kunne være en skadeskutt bjørn i området.

Personvernpolicy