Nordmenn redd for å bli smittet av flyktninger

Mange nordmenn kontakter Folkehelseinstituttet fordi de er bekymret for å bli smittet av flyktninger som kommer til landet. Illustrasjonsfoto.
Mange nordmenn kontakter Folkehelseinstituttet fordi de er bekymret for å bli smittet av flyktninger som kommer til landet. Illustrasjonsfoto. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Mange nordmenn kontakter Folkehelseinstituttet fordi de er bekymret for å bli smittet av flyktninger som kommer til landet. Ingen grunn til bekymring, svarer instituttet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Noen har en del fantasifulle bekymringer, som at setene på bussen skal bli infisert av smittsomme sykdommer. Enkelte har begynt å bruke hansker, sier overlege Trude Arnesen ved avdeling for infeksjonsovervåking i Norsk folkehelseinstitutt til NRK.

Så langt i september er det kommet 2.800 flyktninger og asylsøkere til landet. Den økte tilstrømmingen fører til økt bekymring, men det er det ingen grunn til, beroliger Arnesen.

– Det er ingen spesielle forholdsregler man trenger å ta. Flyktningene bærer ikke med seg noen sykdommer som vi ikke har i vår flora allerede.

Tross forholdene underveis langs fluktrutene, er ikke de som kommer sykere enn nordmenn flest.

– Vi vet at det er de friskeste i en befolkning som migrerer. Det er de som har krefter og ressurser til å klare en slik reise, forklarer hun.

Hennes anbefaling er like enkel som den er velkjent: Følg de ordinære vaksinasjonsprogrammene og de generelle rådene, som å ha god håndhygiene.

Personvernpolicy