Jagland slår tilbake mot Lundestad

Thorbjørn Jagland (foran) slår nå tilbake mot påstandende som har kommet frem i Geir Lundestads (bak) bok. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)
Thorbjørn Jagland (foran) slår nå tilbake mot påstandende som har kommet frem i Geir Lundestads (bak) bok. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere leder i Nobelkomiteen Thorbjørn Jagland mener Geir Lundestad har kommet med løgn og injurierende påstander om ham i boken «Fredens sekretær».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ingen kunne forvente at jeg bare skulle holde tett om dette, eller si noe først om ti år, sier Jagland til Aftenposten.

I et innlegg i avisen tar han til motmæle mot det han kaller «grove påstander» fra tidligere sekretær i Nobelkomiteen, Geir Lundestad.

– Påstanden om at jeg ikke arbeidet med mine taler til nobelseremoniene er løgn. Fakta er følgende: Jeg dro alltid på Lundestads faktagrunnlag. Men jeg skrev talene selv, skriver Jagland.

Føler seg krenket

– For det andre: Påstanden om at jeg «hintet» til pressen om hvem som ville få prisen, er ikke bare ufin, den er injurierende. Forlaget kunne lett ha undersøkt fakta. For eksempel: Ingen klarte å forutse fjorårets pris, fortsetter han.

Avisen skriver at Lundestad synes Jagland bruker veldig sterke ord. Lundestad sier at han tar avstand fra Jaglands påstander i innlegget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg prøvde å tegne et balansert portrett av Jagland, men det er åpen tale. Da må jeg godta at også han fører en åpen tale. Folk må lese boken og finne ut av det selv, sier Lundestad.

Bakgrunn: Lunde­stad: Stigende misnøye med Jagland i Nobel­ko­mi­teen

– Klossete av Jagland

Nobelkomiteens leder, Kaci Kullmann Five, sier til Aftenposten at hun selv ikke har lest innlegget.

– Dette er et innlegg fra Thorbjørn Jagland som, så vidt jeg forstår, handler om forhold som berører ham og hans omdømme direkte og ikke er taushetsbelagt. Dette er derfor ingen sak for komiteen, svarer hun og presiserer at komiteen har snakket om at et slikt innlegg ikke bryter med taushetsplikten.

Nobelhistoriker Øivind Stenersen mener det er klossete av Thorbjørn Jagland å ta til motmæle mot Lundestads bok på denne måten.

– Når han nå snakker om injurier, begynner jo dette å handle om ære og kampen mellom to sterke menn hvor begge har enorm selvtillit. Jeg synes dette er en taktisk bommert fra Jaglands side. Innlegget viser en klossethet vi jo har sett tidligere fra Jaglands side, sier Stenersen til avisen.

Les også: Lundestad lei seg for utkastelsen

Se video: Jagland: – Har annet å gjøre enn å lese Lundestads bok

Lundestad: Ikke karakterdrap på Jagland