Strengere grensekontroll på grunn av asylstrøm:Anundsen: Skal ikke innføre grensegjerder

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen varlser skjerpet kontroll med personer i norske grenseområder.
Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen varlser skjerpet kontroll med personer i norske grenseområder. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge forsterker personkontrollen i grenseområder. – Men vi skal ikke sette opp gjerder, sier justisminister Anders Anundsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Utfordringen nå er at vi ikke tidlig nok har kontroll over hvem som kommer inn i Norge, sier justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) til NTB.

– Vi er i en situasjon hvor mottakssystemet vårt er veldig sterkt presset, og vi mener forsterket grensekontroll er et svar på det, fremholder han før et møte med EU-kolleger om Europas flyktningkrise tirsdag ettermiddag.

Han ber derfor politiet intensivere personkontroll i «grensenære områder». Målet er å få bedre oversikt og raskere registrere dem som kommer til landet.

– Politiet skal selv vurdere hvilke tiltak som er mest aktuelle i de ulike områdene, sier Anundsen om hvor og hvordan slike kontroller gjennomføres.

Ingen gjerder

Det er ikke snakk om å gjeninnføre systematiske personkontroller, noe Schengen-reglene setter klare begrensninger for.

Anundsen informerer imidlertid kolleger i EU om Norges tiltak i Brussel tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det blir ikke innført gjerder eller «check points» på grensen som alle må gjennom. Dette er rett og slett forsterket aktivitet innenfor det vi allerede gjør, men vi gjør mer av det i grenseområdene hvor det er mest aktuelt, for eksempel Svinesund, sier justisministeren.

Justisdepartementet understreker også at skjerpet kontroll ikke betyr at mennesker på flukt skal fratas retten til å søke asyl i Norge.

Les også: OECD med bønn til Europa: – Flyktningkrisen savner sidestykke

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tallet øker

Anundsen mener man må være forberedt på at tilstrømmingen til Norge kan fortsette.

UDI tror det vil komme mellom 16.000 og 20.000 asylsøkere til Norge i løpet av året. For et par uker siden lød anslaget på mellom 14.000 og 16.000.

Så langt i september er det kommet 2.800 personer, noe som er ny rekord på en enkelt måned.

Forståelse

Blant partiene på Stortinget er det forståelse for ønsket om å styrke personkontrollen. Men flere understreker at dette ikke må gå på bekostning av satsing på mottak av asylsøkere, rask behandling av søknader og menneskers rett til å søke asyl.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når vi bruker ressurser på grensekontroll, er det viktig at vi ikke får mindre ressurser til å behandle søknader og ta oss av dem som kommer hit, sier Venstres justispolitiske talskvinne Iselin Nybø.

Mottakssiden

KrFs Kjell Ingolf Ropstad sier de største behovene ligger på mottakssiden, og SV ber regjeringen forsikre Stortinget om at de nye tiltakene ikke hindrer noen i rettmessig å søke asyl.

Justiskomiteens leder Hadia Tajik (Ap) forstår behovet for økt grensekontroll.

– Samtidig stiller vi oss spørrende til hvordan den skal intensiveres uten at det tilføres ekstra ressurser, sier Tajik, som legger til grunn at det ikke tilføres mer ressurser til den økte kontrollen.

Les også: UDI innkvarterer 1000 asylsøkere i Stokke