Lundestad slår tilbake mot kritikken

Tidligere sekretær i Nobelkomiteen Geir Lundestad ga nylig ut boken «Fredens sekretær».
Tidligere sekretær i Nobelkomiteen Geir Lundestad ga nylig ut boken «Fredens sekretær». Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Geir Lundestad mener han har overholdt bestemmelsene om taushetsplikt i Nobelkomiteen. Offentlige personer må tåle å bli vurdert åpenhjertig, mener han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det står lite eller ingenting i «Fredens sekretær» om hva komiteens ulike medlemmer mente på komitémøtene om de ulike kandidater til fredsprisen, skriver Lundestad i en uttalelse NTB har fått tilgang til tirsdag.

Den er et svar på en uttalelse fra Nobelkomiteen dagen før, hvor den tidligere sekretæren i komiteen ble anklaget for brudd på taushetsplikten i sin ferske bok «Fredens sekretær».

– Mine vurderinger av offentlige personer, som svenske direktører for Nobelstiftelsen og norske komitémedlemmer, er ikke underlagt krav til hemmelighold, skriver Lundestad i pressemeldingen.

– Offentlige personer må tåle å bli vurdert på en åpenhjertig måte, skriver han videre.

Bakgrunn:

Historiker: – Lundestad kan ha brutt taushetsplikten

Sissel Rønbeck enig i kritikken av Lundestad

Viser til statutter

Lundestad viser både til Nobelstiftelsens statutter for hemmelighold og til en erklæring om taushetsplikt i Nobelkomiteen fra 2014.

Kjernen er at de som har kjennskap til diskusjonene, ikke skal gå offentlig ut med «komiteens vurderinger, diskusjoner og avgjørelser knyttet til forslagsstillere og kandidater til Nobels fredspris, både i gjeldende år og femti år fremover.»

– Jeg mener at jeg har overholdt disse bestemmelsene, skriver Lundestad.

Han gikk i fjor høst av som sekretær i Nobelkomiteen etter 25 år i jobben. Sist uke ga Lundestad ut boken «Fredens sekretær», som gir et unikt innblikk i komiteens indre liv.

I boken gir historikeren sin egen vurdering av alle komitélederne han jobbet under. Samtidig kommer han med sine egne vurderinger og betraktninger om fredsprisvinnerne i perioden.

Les også: Lundestad uenig i at han har brutt taushetsløftet

Fikk refs

Etter et møte i Nobelkomiteen mandag, sendte komiteen ut en uttalelse som konkluderer med at Lundestad ikke har overholdt kravet om taushet.

«Den Norske Nobelkomite mener Geir Lundestad på flere punkter har brutt sitt taushetsløfte», heter det i uttalelsen.

Komiteen mener Lundestad som tidligere ansatt er bundet av taushetsløftet, uansett om han selv mener regelen burde vært endret i retning større åpenhet.

Nobelhistoriker Øivind Stenersen gir komiteen delvis støtte. Halvveis i boken mener han å ha funnet en håndfull eksempler på brudd på taushetsplikten. Det groveste overtrampet er diskusjonen som handler om perioden fra 2003 til 2005, mener Stenersen.

– Han beskriver at Ole Danbolt Mjøs, Berge Furre og Sissel Rønbeck dannet en slags venstrefraksjon i denne perioden, og at de ikke hørte på konsulentutredningene, sier han.

Rønbeck stiller seg bak Nobelkomiteens kritikk av Lundestad. Hun sier til NRK at han «skriver ting og uttaler seg på en måte som bryter med ånden som gjør at man kan arbeide i fortrolighet i en slik komité».

Les også: Lundestad: Ikke karakterdrap på Jagland

Personvernpolicy